Dee-lite – De Britse stand-upcomedian Jack Dee speelt een lightversie van zichzelf in de komische reeks ‘Lead Balloon’.

Reeks: ***

Extra’s: *

(Warner Home Video)

Reeks. ‘Een what if-versie van mezelf’, zo omschrijft de Britse stand-upcomedian Jack Dee het hoofdpersonage van Lead Balloon in de making of. Dee is coauteur van deze komische reeks en hij maakte van Rick Spleen een uitgebluste en verbitterde grappenmaker, die opdraaft in allerlei tweederangstalkshows en om rond te komen moppen moet gaan tappen tijdens een gala van airconditioningfabrikanten. En van een gebrek aan succes kun je Dee, een van de meest gevierde stand-uppers van de afgelopen jaren, nu eenmaal niet verdenken.

Toen Lead Balloon in 2006 op de BBC kwam, werd de reeks al vlug ‘het Britse antwoord op Curb Your Enthusiasm‘ genoemd, en het is niet moeilijk te zien waarom. Net als Larry David in die Amerikaanse reeks is Spleen immers een volbloed klager, die over de meest banale dingen een heel eind weg kan zeuren. Of het nu gaat over een jas die in de stomerij slecht hersteld is of een broodrooster die na een paar maanden kapot gaat, Spleen is – dixit Dee – ‘een man die in ruzie ligt met de wereld en het gevoel heeft dat het wederzijds is’. Hij slaagt er zo ook altijd in om zichzelf in nesten te werken. Als Spleen bijvoorbeeld een paar keer te horen krijgt dat hij verdikt is, zegt hij uiteindelijk tegen een kennis dat die paar extra kilo’s te wijten zijn aan de kankermedicijnen die hij moet nemen. Om dan te vernemen dat die man écht aan kanker lijdt en hij zich in allerlei bochten moet wringen om zijn gezicht te redden.

Echt origineel is de reeks niet – ook The Office is een belangrijke bron van inspiratie geweest – maar dat is geen bezwaar. Er kunnen sowieso nooit genoeg welbespraakte kankeraars op tv zijn en dankzij de vele bizarre randpersonages – zoals Spleens Oost-Europese schoonmaakster die allerlei pijnlijke anekdotes vertelt over het leven in haar thuisland – wordt Lead Balloon meer dan een doorslagje. Alleen spijtig dat Spleen in zijn observaties en klaagzangen niet zo grappig en scherp is als Dee zelf, maar dan was het natuurlijk niet geloofwaardig geweest dat hij geen succes heeft.

Extra’s. Verwijderde scènes, bloopers en een making of. Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content