CLAUDE CHABROL

FR 1987, MET CHRISTOPHE MALAVOY, MATHILDA MAY, JACQUES PENOT 23.15 – France 3

LE CRI DU HIBOU

Apothekerszoon Chabrol, de Franse suspenseregisseur bij uitstek, droomde al langer van een verfilming van een roman van misdaadschrijfster Patricia Highsmith, maar voor The Talented Mr. Ripley was René Clément ( Plein soleil) hem te vlug af, en van Those Who Walk Away kon hij de rechten niet op de kop tikken. Zijn keuze viel dan maar op The Cry of the Owl, een roman die Highsmith in 1962 publiceerde en die Chabrol vrij trouw adapteert.

Robert (Christophe Malavoy) is een pas gescheiden industrieel tekenaar uit Parijs die naar het platteland in Vichy verhuist om aan een depressie te ontsnappen. Hij bespiedt er gedurende maanden een jonge vrouw, Juliette (Mathilda May). Wanneer ze hem betrapt, raakt ze geobsedeerd door de vreemdeling, en breekt ze met haar jaloerse verloofde (Pinot). Het komt tot een hardhandige confrontatie tussen de twee mannen, en als Pinot spoorloos verdwijnt, wordt Robert door de politiecommissaris van moord verdacht.

Chabrols machiavellistische misdaadthriller is een absorberend, donker-ambigu en koud-ironisch mysteriespel waarin niets lijkt wat het is. Er gaat van zijn autopsie van het menselijke gedrag voortdurend een gevoel van malaise en verontrustend geweld uit, dat tegelijk ingehouden en verinnerlijkt is. Die sfeer roept de productieve peetvader van de Nouvelle Vague op met de hulp van de donkere, dreigende fotografie van zijn vaste cameraman Jean Rabier, maar vooral door de kijker de hele film lang subtiel te laten gissen wie er van de personages mentaal stabiel of gestoord is.

De Laatste Show Start van het zevende seizoen van de talkshow in de late uurtjes. De columnisten blijven grotendeels dezelfde als vorig jaar, alleen komt vanaf nu Luc Devos elke maandag de wereldproblemen oplossen (22.05 – één) The Catherine Tate Show Tweede seizoen van de komische reeks waarin de genaamde Tate de meest waanzinnige typetjes neerzet (0.00 – Canvas).

I cento passi ** Marco Tullio Giordana, IT 2000. Tussen de Pasolini-biopic Un delitto Italiano en zijn succesrijke familiekroniek La Meglio Gioventù draaide schrijver en operaregisseur Giordana dit politieke, in Venetië bekroonde misdaaddrama. Centraal staat de vastberadenheid van een jonge Siciliaanse politieke activist (Luigi Lo Cascio) die in mei ’68 met de hulp van een ondergronds radiostation een einde wil maken aan de corruptie en terreur van de maffia. Dit krachtige document is gebaseerd op waar gebeurde feiten, de moord in maart 1978 op communist en militant Peppino Impastato. (20.40 – ARTE) l Strategic Air Command ** Anthony Mann, VS 1955. James Stewart is Dutch Holland, een baseballsterspeler die tegen zijn zin opnieuw als piloot onder de wapens geroepen wordt. Geen hoogvlieger, dit militair drama van Mann, dat meer weg heeft van een rekruteringsfilm in Technicolor, maar de luchtopnamen blijven indrukwekkend. (14.10 – BBC 2)

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content