DE DANS VAN DE ZELFSPOT JAMES MURPHY IS EEN HYPE WAAR JE VOOR ééN KEER éCHT IN MOET GELOVEN.

LCD SOUNDSYSTEM

(EMI)

LCD Soundsystem ****

De eerste hype van het jaar is een feit, en meteen ook de eerste ‘plaat van 2005’: LCD Soundsystem. We ‘re pleased to introduce you: James Murphy, afkomstig van New Jersey, en de helft van producersduo DFA. Om de recente Duran Duran te doen, had hij geen tijd, zelfs niet om een aandringende Janet Jackson even terug te bellen om vriendelijk ‘no mam’ te zeggen. Even halsstarrig negeert hij dezer dagen de verzamelde wereldpers, die aast op een gesprek over zijn debuutalbum. Begrijpelijk, want gooit er zijn hele muzikale spectrum op te grabbel. Het is tegelijk de sterkte en de zwakte ervan. Maar ach, wat heet zwakte, als je van de ene trip in de andere gesleurd wordt?

De eighties domineren op LCD Soundsystem. Het hele album is doordrenkt van de funk-rock-wave van The Fall en Gang of Four, en prille Roxy Music en Remain In Light van Talking Heads zijn openlijke referentiepunten. Hier speelt hij met Anne Clark ( Too Much Love), daar drijft de Neue Deutsche Welle boven water ( Tribulations), ginds hoor je The Beatles en Beck ( Never As Tired As When I’m Waking Up, inclusief George Harrisons gitaar!) en elders waan je je in John Cales Paris 1919 anno 2005 ( Great Release). Om maar te zeggen dat Murphy een even grote soundnerd lijkt te zijn als Brian Eno, en ja: dat is een compliment. Helemaal flippen is het op de acht minuten durende spacy discotrip On Repeat, een duizelingwekkend klankspektakel, meer overrompelend dan de Space Mountain van Disneyland. Als bonus krijg je op het tweede schijfje nog zijn serie undergroundsingles van de voorbije jaren, classics in de New York underground dance scene (Losing My Edge, Beat Connection, Give It Up en Yeah).

By the way: Daft punk heeft al gereageerd op de openingstrack en single Daft Punk Is Playing At My House. Het duo liet James persoonlijk weten dat hij de eerste artiest is die een liedje over hen heeft geschreven. Waarop James meewarig repliceerde: ‘Alsof er ooit nog andere artiesten over Daft Punk gaan zingen.’ Kortom: James Murphy is een zelfrelativerende man die het gedoe rustig over zich heen laat gaan, en met een gezonde dosis zelfspot de dag plukt en de pers pluimt. Ons niet gelaten! Eddy Hendrix

Eddy Hendrix

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content