0.35 BBC2

LATER WITH JOOLS HOLLAND

BBC2 blijft na dertien jaar de ideale stek voor de muzikale fijnproever. Met Later… with Jools Holland levert de Britse zender al een groot decennium een rockshow af om jaloers op te zijn. Niet het minst omdat de Vlaamse televisie muziek stiefmoederlijk blijft behandelen: Palm Live Café viel tussen twee stoelen, Roxy werd samen met de uitstraling van Walter Grootaers begraven en de laatste Tienerklanken dateren alweer uit de prehistorie.

De formule van Later… is nochtans even simpel als briljant: de grootste namen en neofieten in de muziekwereld komen voor een keer niet hun liedje lippen, maar proberen elkaar om de beurt de loef af te steken in een piepkleine arena. Mick Hucknall van Simply Red omschreef Later … ooit als ‘communal but gladiatorial’ en dat vat het principe van de show perfect samen: elke muzikant wil er uitblinken, maar die drang leidt vaker tot een muziekfeest dan een worstelmatch in ego’s.

Later… wringt zijn publiek niet in een keurslijf van soulfans of rockers.

In dit nieuwe seizoen wordt de aftrap genomen door een bonte mix van Goldfrapp, Burt Bacharach die zij aan zij speelt met Rufus Wainwright en Editors, het briljante gezelschap zwartjassen uit Birmingham. De volgende weken zal Jools Holland het grove geschut inzetten met Ray Davies, Robbie Williams en Paul Weller. Later… is daarmee het laatste bastion van de goede smaak. Al valt nog te bezien hoe lang dat nog zal duren: na een rondvraag over wie in de show mag opduiken, bleek meer dan 60 procent van de kijkers Mariah Carey te verkiezen boven notoire liveacts als Kaiser Chiefs en Gorillaz. Het sijpelende bloedstraaltje uit je oren tijdens De Notenclub lijkt plotseling een fijn alternatief.

Best of the Badmen ** William D. Russell, VS 1951. Key Largo-ster Claire Trevor steekt Robert Preston een stokje in de wielen in zijn oneerlijke poging om een beloning op te strijken. Niet onaardige RKO-western in glorieus Technicolor (14.30 – BBC 2)? Nobody knows *** Hirokazu Koreeda, Japan 2004. Ontluisterende, op waar gebeurde feiten geïnspireerde ultrarealistische kroniek van talent Koreeda (zie After Life, Maborosi) over vier kinderen die alleen moeten overleven in een klein appartement in Tokio als hun moeder verdwijnt. Een tik melancholisch, maar pijnlijk juist geobserveerd (23.50 – NED 3)? Hollow Man ** Paul Verhoeven, VS 2000. Pentagon-wetenschapper Kevin Bacon maakt zichzelf onzichtbaar in een sf-actiethriller vol oogstrelende speciale effecten door bad boy Verhoeven met de nodige stijl geregisseerd. Noem het een venijnige neo-moderne update met pulpkwaliteiten van James Whale The Invisible Man (20.20 – VT4)

De tol van de roem De sterren in Hollywood zwemmen allemaal in het geld. Maar al dat geld brengt natuurlijk ook de nodige kopzorgen met zich mee. De tol van de roem is een documentaire over hoe de sterren omgaan met de geneugten maar ook met alle zorgen van geld (22.55 – VIJFtv).

(G.V.A.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content