Vanaf dinsdag 16/7 bij Telenet Digital TV op kanaal 500

Acht, de digitale zender die ons bevoorraadt met de betere buitenlandse tv-series, viert zijn vierde verjaardag met een nieuwe zusterzender: Lacht, 24 uur per dag humor, van 15 juli tot 15 september gratis te bekijken voor de abonnees van Telenet. Daarna zal het kanaal deel uitmaken van een betaalpakket bij die distributeur.

Wat mogen we verwachten op Lacht?

Vincent Loozen (programmadirecteur): In juli en augustus beginnen we met de ‘voorpret’: regelmatig laten we een viertal nieuwe programma’s los op de kijker zodat die na twee maanden een volledig beeld van ons programma-aanbod heeft. Ik kan de volgende al verklappen: Moone Boy, een Ierse sitcom over een twaalfjarige knaap en zijn ingebeelde vriend; Angry Boys, een mockumentary die je kunt omschrijven als het Australische antwoord op Little Britain; Hebburn, door de British Comedy Guide uitgeroepen tot de beste nieuwe sitcom van 2013; en we vergeten klassiekers zoals Yes Minister niet.

En mogen we verwachten dat de boom van de Vlaamse comedy ook aan bod komt?

Loozen: Uiteraard, maar het is nog te vroeg om daar namen op te plakken. Laat me wel nog even onderstrepen dat Lacht zich niet specialiseert in comedy maar in humor, wat toch wel ruimer is. En ook op Acht zal er nog altijd plaats voor humor zijn.

Hoe internationaal kun je met een humorkanaal in Vlaanderen gaan? Van het Angelsaksische origineel lusten we wel pap, maar wat met pakweg Franse of Duitse humor?

Loozen: Veel hangt in de eerste plaats af van de vertaling: als het al niet lukt om de grap behoorlijk vertaald te krijgen in de ondertitels, heeft het uiteraard niet veel zin. Dit gezegd zijnde, een kanaal als Lacht leent zich wel tot experimenteren. Als we bijvoorbeeld op Franse of Duitse humor stuiten waarvan we vinden ‘dit moet je gezien hebben’, dan gaan we zeker proberen die programma’s een plaats te geven in ons schema.

En hoe ver kun je in het verleden teruggaan met humor? Johnny Carson, Tommy Cooper, Lenny Bruce?

Loozen: Slapstick zoals Cooper maar ook Benny Hill blijft tijdloos, dus dat kan zeker zijn plaats hebben op Lacht. Politiek geladen humor ligt anders: wat in de jaren zestig opruiend was, is dat wellicht vandaag niet meer. Maar we sluiten niets op voorhand uit, Lacht staat ons toe om zeer breed te gaan: iets wat jij geestig vindt, daar kan jouw collega niets aan vinden. Iedereen moet er zijn gading kunnen vinden.

Aandacht voor bijvoorbeeld Bruce kan misschien beter door de bekende biopic Lenny, met Dustin Hoffman, uit te zenden of moet de inhoud van Lacht strikt humoristisch zijn?

Loozen: Als er maar mee te lachen valt, want een biopic over een komiek zonder humor erin kan geen goede film zijn. Het moet dus zeker kunnen bij Lacht. Op Acht hebben we al American: The Bill Hicks Story uitgezonden. Die bevatte naast schrijnende momenten ook een pak geweldige grappen van de betreurde komiek.

Lacht zit vanaf half september in een betaalpakket van Telenet. Zal de kijker bereid zijn om te betalen voor een kanaal als Lacht?

Loozen: Het voordeel van samenwerken met een grote distributeur als Telenet is dat zij over voldoende informatie beschikken om dat in te schatten. Afgaande op het succes van humor bij Acht stellen wij nu al vast dat de kijker de smaak te pakken heeft. Of een apart kanaal leefbaar is, dat zal op de lange termijn moeten blijken.

En nu we je toch aan de lijn hebben, wat voor lekkers mogen we nog verwachten bij grote broer Acht?

Loozen: In afwachting van de najaars- programmering zitten we tijdens de zomer niet stil, met heel veel muziek en onze festivalmascotte ZE!, een soort Lady Gaga uit Maleisië. Voor later dit jaar kan ik al de komst aankondigen van de felbesproken serie Girls, net als Veep, de komische serie met Julia Louis-Dreyfus, bekend van Seinfeld, Bored to Death met Ted Danson, Me and Mrs. Jones en het geweldig geestige Cuckoo met Andy Samberg, Helen Baxendale en Greg Davies.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content