Dominique Soenens
Dominique Soenens Freelancejournalist

‘Lunascape’ is het nieuwe project van zangeres Kyoko Baertsoen, die eerder haar strepen verdiende bij Hooverphonic. De debuut-cd van de band, ‘Reflecting Seyelence’, komt uit op 18 februari bij B-Track/Zomba Records, en wordt diezelfde dag voorgesteld in de AB-Club (tickets: via www.abconcerts.be of tel. 02-548 24 24). Focus Knack geeft 5 exemplaren weg van het album (zie Focus trakteert, blz. 3).

door Dominique Soenens

Zangeres

Je bent afgestudeerd als tv-regisseur. Kijk je ook veel tv?

Nu niet meer, omdat ik er weinig tijd voor heb. Tijdens mijn studies heb ik enorm veel tv gekeken, vooral om te analyseren. We moesten als examen zelf een soap en een comedy schrijven. Ik heb daarna stage gedaan bij productiehuis Kladaradatsch!, waar ik onder andere heb meegewerkt aan een clip voor het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid. Maar net na mijn studies waren er al de audities bij Hooverphonic.

Wat vind je als regisseur van de Vlaamse soaps en comedy op televisie?

Het niveau valt goed mee. FC De Kampioenen zit bijvoorbeeld heel goed in mekaar, ook al is het niet mijn soort humor. Het is heel herkenbaar, niet te moeilijk en er zitten typetjes in. Ook Thuis is niet slecht, er zitten enkele goeie acteurs bij. De VTM-series ken ik minder goed. Maar mensen een rol laten winnen in Story, zoals bij Familie, dat zou ik absoluut niet doen als regisseur. Soaps zijn sowieso niet aan mij besteed: pure tijdverspilling.

Jullie maken je videoclips zelf. Waarom?

Videoclips zijn voor ons even belangrijk als de muziek. We proberen een totaalproject te brengen. Ook onze website (www.lunascape.net) en de cd-hoes maken we zelf, omdat je zo iets aan de muziek kunt toevoegen. In onze clips zit altijd iets surrealistisch, iets feeërieks, aansluitend op onze muziek. Je zal me daarom nooit in hippe kleren in onze clips zien verschijnen. Maar we moeten financieel roeien met de riemen die we hebben. Onze eerste clip, waarmee we de publieksprijs wonnen op het internationale Kortfilmfestival in Leuven, maakten we met amper 5000 euro. Dat is een peulenschil in vergelijking met wat grote Belgische groepen bij een groot label krijgen. Gelukkig kennen we veel mensen. Walter (Hilhorst, gitarist en programmeur bij Lunascape, nvdr.) is vaste regisseur bij Kanaal 2. Meestal regisseert hij, en bedenk ik de scenario’s.

Welke recente videoclips vind je goed?

Ik heb onlangs de clip gezien van Playground Love van Air. Die met de twee kauwgommen die verliefd worden: dat vond ik fantastisch. Ook Rescue van Piet Goddaer had een mooie clip. En zowat alle videoclips van The Smashing Pumpkins: daar zit altijd iets magisch, onalledaags in. Die sfeer proberen we ook een beetje in onze clips over te brengen. Ik erger me nooit aan clips. Elk genre heeft zijn eigen soort clips.

Wat bekijk je als je aan het toeren bent, zoals indertijd bij Hooverphonic?

Op de bus keken we eigenlijk nooit televisie. We speelden vooral Playstation, en af en toe bekeken we een video. Wanneer ik op hotel was, probeerde ik wel altijd het journaal te zien. Je kan ongelooflijk afgezonderd raken van de wereld als je op tournee bent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content