20.40 – één

Erg vriendelijk klinken de woorden ‘Gij zult branden in de hel’ sowieso al niet. Beeld je dan eens in dat ze komen uit het mondje van een zevenjarige predikant in de dop. Met de beruchte BBC-documentaire Baby Bible Bashers laat Koppen het goddelijke licht schijnen op drie jonge kinderen die bezeten zijn van de boodschap van de Heer en niet nalaten die luidkeels te verkondigen. Alvast een eerste korte kennismaking.

Samuel Boutwell, 7. De geliefkoosde naschoolse activiteit van dit jongetje uit Mississippi? Samen met zijn vader protesteren aan de plaatselijke abortuskliniek, want ‘ God loves the little children!’ Om de heer te dienen trekt het hele gezin met de camper zelfs richting New York, hét oord des verderfs. Als Samuel daar níet met open armen ontvangen wordt, lijken er barstjes te komen in zijn onwrikbare geloof. Met tranen in de ogen en een veel te groot sandwichbord zoekt hij troost bij zijn vader. Dat de naar eigen zeggen bekeerde zondaar niet verder raakt dan enkele Bijbelse gemeenplaatsen is slechts een van de schrijnende scènes.

Terry Durham, 9. De legende wil dat Terry’s eerste woordje niet ‘mama’ of ‘papa’ was, wél ‘Halleluja’. En dat komt zijn familieleden erg goed uit. Papalief ziet wel brood in zijn ‘Little Man of God’ en zet een handeltje op in gehandtekende foto’s, T-shirts en hoeden. Toegegeven: in de kerk verandert het verlegen kereltje uit Florida in een zingende en prekende volksopruier. Terry, die door zijn eigen oma al op z’n zesde tot de jongste predikant ter wereld werd gewijd, zou zelfs lammen kunnen doen lopen en zieken kunnen genezen. Al luidt deze uitspraak over de boodschappen van daarboven verontrustend: ‘Soms denk ik dat ze als mijn eigen stem klinken, maar dan zeg ik: neen, het is God.’

Carolina Dias, 12. Amper drie jaar oud sprak dit Braziliaanse meisje al vol overgave miljoenen devote televisiekijkers toe, en negen jaar later heeft ze nog niets aan enthousiasme ingeboet. Dagelijks beantwoordt ze telefoons van volgelingen die haar om raad vragen en zet ze zich in om de drugsverslaafde zondaars van Rio te redden. Haar wel zeer toegewijde vader – welk ander pubermeisje kruipt nog gezellig bij papa in bed? – houdt zich intensief bezig met haar po-diumchoreografie en -mimiek.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content