Regisseur Koen Mortier laat op de set zijn computer aan de kant staan, maar kan hem niet missen om zijn filmprojecten voor te bereiden.

Ben je als regisseur afhankelijk van je computer?

Als ik niet aan het draaien ben, zit ik zo’n acht uur per dag aan de computer, voornamelijk om aan mijn films te schrijven. Ik heb mijn pc ook intensief gebruikt om Haunted voor te bereiden, een film gebaseerd op een boek van Chuck Palahniuk. Ik heb het script in het Engels geschreven, en heb dus ook veel gebruik-gemaakt van vertaalwebsites.

Dient je computer ook ter ontspanning?

Echt rondsurfen doe ik niet zo veel. Ik koop wel vaak muziek via de iTunes Store, ik ga op zoek naar muziek voor mijn films omdat ik graag vooraf bepaal welke richting die uit moet. Voor een bepaald project wilde ik bijvoorbeeld Duitse kreutrock. Het probleem is dat je van alles iets vindt, maar nooit wat je echt zoekt. Via gespecialiseerde sites en muziekblogs is het soms makkelijker. Op dat vlak ben ik nogal ouderwets: ik ga graag naar een platenwinkel en laat me dan inspireren door de foto en de typografie op de cover. Zo heb ik al veel goede dingen ontdekt, onder meer Mustard Gas and Roses, die ik dan gevraagd heb om muziek te maken voor de film die ik nu aan het draaien ben.

Zijn er nog dingen die online je aandacht trekken?

Ik houd van fotografie en volg het werk van een aantal fotografen online, zoals Anton Corbijn en Stephan Vanfleteren. Maar ik probeer ook nog altijd naar de tentoonstellingen te gaan: het maakt toch meer indruk als je zo’n foto in het groot ziet dan op een computerscherm. Op Flickr.com ga ik vaak op zoek naar referentiemateriaal als ik moet filmen. Voor het Rode Kruis van Italië moest ik bijvoorbeeld een filmpje maken over natuurrampen. Via Flickr vind ik dan foto’s die me kunnen helpen om te bepalen hoe dat er moet uitzien.

Lees je nog een papieren krant of houd je het bij de online-editie?

Ik heb een krantenabonnement, maar als ik in het buitenland zit of op locatie draai, check ik ’s morgens en ’s avonds de sites van de kranten. Ik houd het wel bij de hoofdpunten, terwijl ik bij de papieren versie wel meer de tijd neem om dieper te gaan. Plus: ik kijk altijd wel eens naar de websites van Humo, Sporza en Knack Focus.

Download je wel eens films?

Neen, dat duurt me te lang. Ik koop wel dvd’s, die kan ik verschillende keren bekijken en dat vind ik leuker. Ik rangschik ook graag alles op alfabet, anders dus dan met computerbestanden. Mijn leven is nogal chaotisch en door middel van zo’n systeem tracht ik het toch wat te ordenen.

Na de controversiële film ‘Ex Drummer’, is Koen Mortier bezig met de opnames van ’22 Mei’, een psychologisch drama met Sam Louwyck in de hoofdrol.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (iLife)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content