‘It’s a dirty job, but someone’s got to do it’. Nog maar net bekomen van de handig verknipte beelden waarop drie ‘rijkswachters’, samen toch zeker 250 kilo, op een Afrikaans wichtje duwden als was het een moeilijk sluitende koffer vol Bende-van-Nijvel-wapens, zorgde Telefacts prompt voor nog betere snuff. Koen Wauters en zijn Valerie leefden in Kenia een acuut Bob-Geldof-complex uit. De reportage was bloedstollende tv: naast een grandioos stukje nouvel esprit du capitalisme was het ook een ware openbaring over hoe het met de man-vrouwverhouding in Vlaanderen is gesteld. Rolmodellen dat die BV’s zijn! Beschouw Koen: popidool, rallyrijder, quizmaster, liefdadigheidsambassadeur. Beschouw Valerie: eilandbewoonster, pin-up, starfucker, moeder Teresa.

Nadat Koen ons duidelijk maakte dat zijn Valerie, grienend met een peuter in de armen, toch erg emotioneel reageerde op die toestand in Kenia (Valerie en kinderen, moesten wij weten, dat was ongelooflijk. Hij had dat minder, maar toch), ging Wauters ons eens bewijzen dat de ‘arme kiendjes’ meer angst hadden voor hem dan voor Moeder de Gans. Behoedzaam besloop hij de kleuter die tegen Valeries nepboezem geperst werd en die zich zichtbaar afvroeg wat die acteur met zijn ingevallen wangen in de tiende take van de scène nu weer van plan was. Als teken van goede wil stak de rallyrijder zijn handpalm uit (om ‘vriendjes’ te worden), klaar om met een ‘zie je wel’-blik vast te stellen dat de kleine het gebaar afwees. Helaas, het jongetje antwoordde prompt met een smak op Koens ‘polle’, waarna de quizpresentator het moet hebben opgegeven en wellicht morrend met de regisseur instemde om de scène integraal te behouden – ‘allez, Koen, ’t is te schoon om het niet gebruiken!’.

Even voordien had Koen een bende kinderen die zich op commando rond Valerie schaarden nog gewaarschuwd dat ze niets anders dan haar ledematen mochten betasten. In het continent waar de macht van een man wordt gemeten aan het aantal ‘sloorkes’ dat hij met aids heeft besmet, moest en zou de meisjeshartenbreker zijn vrouwelijk bezit als het zijne afbakenen. Antropologisch verantwoord, zoiets. Het gesprek met een seropositieve papa van twee vermoedelijk besmette kinderen die aan aidspreventie doet, sloeg in dat verband de nagel op de kop. Koen vroeg de Keniaan of hij met veel vrouwen had geslapen. Waarna de ander breed lachend knikte en de twee beren nietsvermoedend de pest op de nek van het zwakke geslacht schoven.

Koens brein heeft de laatste tijd heel wat chemische aanvallen doorstaan, want in het hoogtepunt van de reportage drukte de zanger de kijkers op hun scheurende hart dat ze niet moesten denken dat de buikjes van de kindjes gezwollen stonden omdat ze goed hadden gegeten. ‘Niks schattig dik buikske’, sprak hij. ‘Wormen! Dat zit vol wormen!’ ‘Koen en Valerie in Kenia’, pinkte Danny snel nog een traan weg, vooraleer baas Verheyen de regisseur onder luid gejuich zijn T-shirt van Storytelling of pet van Kids overhandigde.

door Nora Van Laar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content