Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

Herinneringen in stijl – Met de virtuositeit van Blutch wordt zelfs een bruut als Bruce Lee een toonbeeld van verfijning.

Blutch

Oog&Blik & De Bezige Bij, 112 blz., euro19,9De jeugdherinneringen van stripmakers kunnen ondergetekende stilaan gestolen worden. Trop is te veel, om het met Meneer Pheip te zeggen. Zelden kunnen we enthousiasme opbrengen voor de doordeweekse trauma’s en donzige nostalgieaanvallen van een onbekende – tenzij die onbekende Blutch heet. Elzasser Christian Hincker draagt die weinig vleiende naam sinds zijn klasgenootjes vonden dat hij op de laffe korporaal uit De Blauwbloezen leek. Hij groeide sindsdien echter uit tot een tekenwonder dat zijn collega’s uit pure jaloezie spontaan hun potloden laat opeten. Vorig jaar won Blutch nog de Grote Prijs van het festival van Angoulême en sindsdien verschijnt er al eens een van zijn talrijke strips in het Nederlands. Na de twee delen van Blotch volgt nu Kleine Christiaan, een verzameling gefictionaliseerde jeugdherinneringen, dat hem ook al een albumprijs in Angoulême opleverde.

Het boek bestaat uit twee delen die Blutch oorspronkelijk met tien jaar tussenin uitbracht, wat het verschil in stijl en thema verklaart. Het eerste deel toont hoe televisie en strips het leven van Christiaan beheersten in de lagere school, het tweede deel speelt zich af bij de overgang naar de middelbare school en verslaat zijn eerste lange verliefdheid. De geeuw die u nu probeert te onderdrukken, is volkomen begrijpelijk. Blutch maakt van Kleine Christiaan echter een grafisch en striptechnisch paradijs. Schijnbaar moeiteloos combineert hij verschillende stijlen om zijn jeugdhelden Steve McQueen, Lucky Luke, Marlon Brando, Farah Fawcett of oermens Rahan met zijn alter ego Christiaan te laten meespelen.

Minimale schetsen worden afgewisseld met zwaar aangezette, dreigend realistische figuren, waardoor de beroemde acteurs vaak reëler lijken dan het hoofdpersonage zelf. Zijn stilistische gemak zorgt er ook voor dat het weinig uitmaakt dat je niet in de jaren 70 in Frankrijk bent opgegroeid. Ook al waren John Wayne, Claude François en Charlie’s Angels al vervangen door Mister T, Ernst Jansz en MacGyver, de zoektocht van de kleine Christiaan naar rolmodellen blijft geestig en levensecht. De stilistische virtuositeit van Blutch is tastbaar, sensueel en getuigt van een sterke artistieke persoonlijkheid.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content