KLEIN MAAR RAPPER

Dimitri Dewever medewerker Trends

De Nintendo Wii U op sterven na dood? Mario Kart 8 bewijst aan een rotvaart het tegendeel.

ACHTERGROND Het was echt nu of nooit voor Nintendo. Dus ondernam de Japanse videogamegigant nog een finale poging om de commercieel tegenvallende Wii U-spelconsole van de soldenbakken te redden. En wie mag opnieuw de kastanjes uit het dovende vuur halen? Juist ja: de inmiddels meer dan dertig jaar oude Italiaanse besnorde mascotte Super Mario. Gelukkig doet hij dat met zoveel schwung en verve dat hij met Mario Kart 8 zelfs non-believers zal weten te charmeren met zijn ludieke racegeweld. Deze door grappen en grollen aangedreven titel steunt tegelijk op retrocharme én vernieuwing.

CONCEPT Aan de basis van de franchise werd niet getornd. Dat wil zeggen dat u als vanouds met diverse kleurrijke Nintendo-figuren (Mario, Luigi, Peach, Bowser, Donkey Kong, Wario) aan boord van absurde karts, motorfietsen en ander rollend materieel klimt, om tijdens circuitraces mederijders het bloed van onder de nagels te pesten. Beuk ze naar hartenlust de kant in en bestook ze met allerlei idiote wapens en gadgets die je onderweg oppikt. Verfrissing komt er in de vorm van deltavliegtuigjes waarmee je even kunt zweven én circuits die zich hoog boven de begane grond of zelfs diep onder water bevinden.

RIJVAARDIGHEID Bij een aantal van de in totaal 32 circuits kun je op sommige stukken over muren en plafonds snorren (zero-gravity racing). Ook leuk zijn de multiplayermogelijkheden, waarbij vier spelers offline (splitscreen) en tot twaalf spelers online het gelijktijdig tegen elkaar kunnen opnemen. Je kunt daarbij persoonlijke tornooien met eigen regels opzetten, prestaties van vrienden bekijken, replays opvragen en beelden uploaden naar YouTube. De besturing verloopt vlot en soepel via de GamePad, al bieden de facultatieve bewegingsgevoelige controls door hun stugheid niet bepaald een meerwaarde.

VERDICT Mario Kart 8 is op verschillende niveaus genietbaar, en daarom perfect voor spelers van alle leeftijden. Het spel demonstreert de fijne grafische mogelijkheden van de Wii U-console en houdt de vanouds solide gameplay nog steeds intact. Dit is zeker geen oude wijn in nieuwe zakken. Eerder een grand cru op leeftijd, geserveerd in een ultrakleurrijk designerglas. Bijzonder lovenswaardig is ook hoe de makers compleet uit de bol gegaan zijn met allerlei zwaartekrachttartende circuits maar daarbij nooit de pedalen hebben verloren, zodat je ook als speler nog weet waar je bent. Pure, onversneden fun.

MARIO KART 8

WII U

NINTENDO

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ****

GELUID ****

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content