Omdat zijn derde roman Massa een boek met orkaankracht wordt – net omdat het over ons gaat, hier en nu.

Wat was voor jou het hoogtepunt van 2011?

JOOST VANDECASTEELE: De Arabische Lente, zonder twijfel. Het is het bewijs dat het elders aan het gebeuren is. Met vallen en opstaan, ja en precies die onvoorspelbaarheid is confronterend. Nu de verkiezingen niet uitdraaien zoals wij gehoopt hadden, maakt het ons alweer bang of verliest het aan geloofwaardigheid.

Wat wil je zo snel mogelijk vergeten?

VANDECASTEELE: Eigenlijk niets. Het is een turbulent jaar geweest en ik wil geen microseconde vergeten. Er zijn dingen gebeurd die allesbepalend zijn en die we waarschijnlijk pas binnen honderd jaar kunnen vatten. In die zin was het soms een frustrerend jaar. Ik was intens met mijn nieuwe boek bezig en holde als gek de realiteit achterna. Alles wat ik de ene dag schreef, leek de volgende dag alweer irrelevant.

Van wie wil je meer zien in 2012?

VANDECASTEELE: Ik ben sowieso een Charlie Brookerfan. Ik voel me – en ik weet dat dit heel fout klinkt – verbonden met hem. Hij profileert zich als arrogant en als een geek, maar heeft ontzettend veel gevoel voor humor. Zolang hij bestaat en doet wat hij doet, maak ik me geen zorgen over mijn eigen carrière.

Van wie wil je minder zien?

VANDECASTEELE: Van de gedesinteresseerde mens. Je komt hem overal tegen. De wereld gaat eraan kapot.

Wie wens je wat toe in 2012?

VANDECASTEELE: Aan Bart De Wever wil ik zeggen: ‘Meneer De Wever,’ – want ik zou beleefd zijn – ‘verspil uw talent niet aan de talentlozen van uw partij.’ En wat de literatuur betreft: Ik hoop dat alle moeders die op sterven lagen ondertussen dood zijn, dat de laatste protestantse sekte is opgedoekt zodat we daar ook al niet meer over hoeven te lezen en dat we eindelijk de geboorte van relevante sciencefiction mogen meemaken.

Waar kijk je het meest naar uit?

VANDECASTEELE: De verfilming van World War Z door Marc Foster, die er eindelijk aan komt, de nieuwe cd van Tommigun – een van de meest onderschatte groepen van het land – en vooral mijn eigen tv-programma. Waarover ik enkel kan zeggen dat het nog niet is goedgekeurd.

Wie wordt de M/V van 2012?

VANDECASTEELE: Felix De Clerck. Als hij zich goed omringt en zichzelf een soort Malcolm McLaren zoekt, dan wordt het zijn jaar. Los van mij.

Waar wil jij over een jaar staan?

VANDECASTEELE: Naast Felix De Clerck, natuurlijk. Nee, ik ben van alles aan het proberen en ik probeer dat zo integer mogelijk te doen. Ik hoop – ik hoop echt – dat het impact zal maken. Pas dan zal ik tevreden zijn – maak ik mezelf nu wijs.

(T.H.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content