Amper een jaar na ‘Yours Truly, Angry Mob’ komtKaiser Chiefs al met een opvolger. ‘Off With Their Heads’ heet die derde plaat, met onder meer volgende zinsnede: ‘Great things can be expressed in fifteen words or less’. Elf britpopsongs pur sang moeten óók kunnen.

Londen, begin september. In een hagelwitte hotelkamer luisteren we naar een handvol songs uit de nieuwe plaat van The Killers (release: eind november). Om een of andere reden kunnen we daarbij de aanvechting om liters zwarte koffie te drinken niet weerstaan. Ondertussen overlopen we wat we weten over Kaiser Chiefs, de band die zes metrostations verder in een ander hotel de Europese pers ontvangt. Dat het vijf lieden uit Leeds betreft; dat hun debuut Employment uit 2005 al meer dan drie miljoen huiskamers helemaal chacha heeft gemaakt; dat hun song I Predict A Riot evengoed favoriet is bij pubgangers die hun laatste glas achteroverslaan, als bij politieagenten die uitrukken om dronken opstootjes de kop in te drukken.

De keerzijde van dit alles is ook niet min. Zo werd Kaiser Chiefs al en plein public de hemel in geprezen door Jon Bon Jovi – maak het maar mee. Arctic Monkeys-voorman Alex Turner dreigde er dan weer mee met muziek te stoppen als iemand zijn groep met Kaiser Chiefs zou associëren. Op de koop toe moest Chiefs-zanger Ricky Wilson onlangs nog enkele urgente vragen van een Belgische reporter pareren. Vragen zoals:

Waarom hebben jullie in plaats vande geplande maanden vakantie tenemen toch maar weer een plaatopgenomen?

Wilson: Omdat we, als we er nog maar een paar dágen tussenuit knijpen, al snel beseffen dat we nog het liefst van al met de band bezig zijn. Dit is zowel onze hobby als onze carrière. Waarom dan géén platen maken in onze vrije tijd?

Omdat het vanuit commercieeloogpunt niet verstandig is om aleen nieuwe plaat uit te brengen alsde vorige single- en concertgewijs nog niet uitgemolken is?

Wilson: Kijk, als ik enthousiast ben over een kakelverse plaat, dan kan ik daar geen half jaar op blijven zitten. Dat ding is fris en nieuw, en moet zo snel mogelijk de deur uit. De release is gepland voor oktober, en dat is goed. Want dan verschijnt ook nieuw werk van kleppers als Oasis, Keane en Bloc Party. Op die golf willen we meesurfen. Wie de platenwinkel binnenstapt met de bedoeling Keane te kopen, zal zo makkelijker Kaiser Chiefs meegraaien, en omgekeerd.

Zo’n uitspraak bevestigt het beeld dat al eens van jullie wordt opgehangen: Kaiser Chiefs, de commercieel denkende, schaamteloos ambitieuze popgroep.

Wilson: ( Haalt de schouders op) Ik ga hier niet beweren dat onze platenverkoop me geen zier kan schelen, zoals zoveel indiebandjes doen. Ik maak platen opdat ze door zoveel mogelijk mensen gehoord zouden worden, dat is nogal wiedes. Of we nog steeds de grootste groep ter wereld willen worden? ( Denkt na) Neen, ik bén al gelukkig, om eerlijk te zijn. Ik maak sterke, goedverkopende platen, en tóch word ik op straat nauwelijks herkend. Ik denk dat Bono of Chris Martin daarvoor zouden tekenen.

Jullie eerste plaat heette ‘Employment’ omdat jullie in die dagen ook werk zochten. ‘Yours Truly, Angry Mob’ ging deels over de impact van het plotse succes op jullie leven. Jullie zoeken het blijkbaar niet te ver.

Wilson: Neen, en die lijn trekken we nu consequent door. Het merendeel van de nieuwe songs hebben we verzonnen in de studio. ’s Morgens door het park wandelen en daar tomaten in de regen zien hangen was al genoeg om er een songtitel aan over te houden. ( Grinnikt) Heerlijk om toe te geven aan dat instantgevoel. De tekst voor Half The Truth heb ik uit mijn mouw geschud terwijl ik stond te zingen. Achteraf heeft Nick ( Hodgson, drummer en muzikaal brein; nvdr) de boel verknipt tot hij er iet of wat zin aan kon geven.

Dus ‘Off With Their Heads’ gaatnergens over.

Wilson: ( Grijnst) Over niets en alles! Deze keer mogen journalisten de teksten zo diep uitspitten als ze willen:ik kan elke keer iets anders uit mijn duim zuigen, haha.

Haha. Iets anders dan. Als je alspopmuzikant en Beatles-fan weetdat sir Paul McCartney ‘Employment’ in zijn cd-kast heeft staan, wat valt er dan nog meer te bereiken?

Wilson: Ah, You Want History gaat daarover. Neen, echt! Het eerste couplet luidt: ‘ Yesterday you lay awake on your bed/ Worked out you’d done everything that you said/ That you’d do before you got to this age/ You’re the lord of the bored and a slave to the beige‘. Welnu, begin vorig jaar ben ik effectief doorheen een perio-de gegaan waarin ik maar wezenloos op bed lag, denkend dat ik alles had verwezenlijkt wat ik wilde. Maar op een avond ben ik stevig uitgegaan, heb ik gedanst, nieuwe muziek gehoord, en gelachen. Kicks komen niet zomaar aanbellen hé, je moet ze zélf zoeken. Sinds ik dat besef, voel ik me weer zo gretig als mijn zestienjarige ik.

OFF WITH THEIR HEADS

Op 17 oktober uit bij Polydor.

Door Kurt Blondeel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content