Kaisersnede – Het debuut van Kaiser Chiefs was een van de meest in your face-platen van 2005. Op de opvolger nemen ze wat gas terug – bewust of omdat hij overhaast ter wereld moest komen?

‘Yours Truly, Angry Mob’Polydor/Universal britrock

Het is alweer twee jaar geleden: met amper enkele weken verschil werden Bloc Party’s Silent Alarm en Kaiser Chiefs’ Employment geboren – twee dijken van debuutplaten die de muziekpers aan de overkant van Het Kanaal de horlepiep deden inzetten. Een zucht en een komma later ging ook het vasteland voor de bijl. Begin deze maand bezwoer Bloc Party de vloek van De Moeilijke Tweede met een kanjer van een groeiplaat. Met die hete adem in hun nek konden de Kaisers niet achterblijven. Net als bij hun eersteling nemen ze op Yours Truly, Angry Mob een verschroeiende start. Alleen lijkt dit keer halfweg de inspiratie een beetje zoek.

Als u de afgelopen weken niet zélf van je ‘Ruby-Ruby-Ruby-Rubaayy!’ hebt gedaan, dan zeker wel uw buurman. De opener is het type single dat zich het komende half jaar niet uit je hoofd laat zetten. Meteen iets om te koesteren: waar Employment nog bulkte van volksmennende leuzen als ‘Everyday I Love You Less and Less!’ en ‘I Predict a Riot!’ houdt frontman Ricky Wilson zich deze keer meer gedeisd. Maar lees dat niet als ‘soft’ – I’m perfectly happy with my teeth as they are, Mister Wilson – want Highroyds, Heat Dies Down en Thank You Very Much zouden niet misstaan tussen bovengenoemde festivalstampers. Toch lijkt de succesformule hier en daar een barstje te vertonen. Zo zijn I Can Do It Without You en Try Your Best op zich degelijke popsongs met heerlijke Beach Boysharmonieën, maar het brengt de Chiefs niet verder dan wat Blur ruim tien jaar geleden op Parklife liet horen. Het makke Everything Is Average Nowadays doet zijn naam helaas alle eer aan: een song van een kleine drie minuten die klinkt alsof hij anderhalve minuut korter had gekund.

Net wanneer we denken dat Yours Truly, Angry Mob zijn laatste geheim heeft prijsgegeven, serveert Kaiser Chiefs het verrassende Learnt My Lesson Well. Wat begint als een lieflijke pianoballad, schudt na twee minuten de benen los met een even eenvoudig als catchy refrein waarbij Madness nooit veraf is. Lang niet kwaad wat het vijftal uit Leeds laat horen, met dit album tonen ze genoeg klasse om opnieuw een hele zomer festivals plat te spelen. Alleen jammer dat ze nu al wat ter plaatse lijken te trappelen.

Download nu

– Heat Dies Down

– Thank You Very Much

– Learnt My Lesson Well

Michiel Creffier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content