SALONREVOLUTIE Help Uncle Sam vanuit uw luie stoel de democratie verspreiden.

Just Cause

PC, PS2, XBOX, XBOX 360

EIDOS / AVALANCE STUDIOS

GAMEPLAY 8,5/10 l GRAFIEK 8/10 l GELUID 8/10

De eerste tien minuten van Just Cause zijn voor een beetje politiek kritische gamer aan onze kant van de oceaan niet gemakkelijk: je moet je zien te identificeren met Rico Rodriguez, een knaap die op de loonlijst staat van een schimmige Amerikaanse overheidsorganisatie, gespecialiseerd in het ‘faciliteren’ van democratie in bananenrepubliekjes. ‘Just Cause’: je hoort de woorden zo uit de mond van G.W. Bush rollen.

De bananenrepubliek San Esperito met zijn meer dan duizend vierkante kilometer grote, naadloze (en dus ook laadschermloze) grondgebied is Rico’s speeltuin. Zijn opdracht: de tientallen provincies stuk voor stuk uit de corrupte greep van de regering bevrijden en onder controle van de revolutionairen brengen. Just Cause blinkt uit door de vrijheid die je krijgt inzake hoe je dat juist aanpakt. Je kan netjes de voorgekauwde missies volgen, maar ook op elk moment je eigen weg inslaan. Om een provincie klaar te stomen voor de bestorming van de lokale overheidsgebouwen dien je eerst wat gezagsondermijnend werk te verrichten: infiltreren in misdaadorganisaties die het regime steunen, vooraanstaande lieden liquideren, drugspakketjes kwijtraken, verzetsleiders uit de gevangenis bevrijden, olieraffinaderijen saboteren enzovoort.

Omdat er aanzienlijke afstanden moeten worden overbrugd, kun je naar hartenlust land-, lucht- en watertransport opvorderen; gesteld dat je de bestuurders (goed- of kwaadschiks) kunt overtuigen om uit te stappen. Uiteraard kun je ook een beroep doen op de (onofficiële) logistieke steun van Uncle Sam. Hoe beter je presteert en hoe sterker je reputatie bij het verzet en de maffia, hoe meer ijzerwaren je later ook uit die hoek mag verwachten. Handig als je midden in de nacht je opgevorderde pick-up truck total loss gereden hebt op een verlaten bergwegel.

Met Just Cause ben je al snel tientallen uren zoet, en om te verhinderen dat je het halfweg allemaal wel gezien hebt, kruiden de makers hun dubieuze politieke vuurwerk met een stevige dosis Hollywoodmomenten. Zo kun je aan het stuur van een voertuig steeds op de stunttoets drukken teneinde op het dak van je wagen, het zadel van je motor of de vleugel van je vliegtuig te klimmen. Op het eerste gezicht een weinig ter zake doend extraatje, maar in combinatie met Rico’s parasailing- en harpoeneertalenten groeit het uit tot een verrassend functioneel spelelement. Heel origineel is Just Cause misschien niet, maar het leent wel bij de betere voorbeelden (o.m. Grand Theft Auto) en mixt de elementen tot een afgewerkte cocktail.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content