JULIA IN WONDERLAND

LOUD CITY SONG: de eenvrouwsopera van JULIA HOLTER
Roderik Six
Roderik Six Journalist voor Knack

Julia Holter verkent op haar derde album Loud City Song nieuwe muzikale paden. Langs jazzy kronkelwegen via nauwe minimal steegjes tot theatrale viervaksbanen: bijblijven is de boodschap.

In tegenstelling tot wat de albumtitel doet vermoeden, sluipt Julia Holter met haar opener World stilletjes uw woonkamer binnen. Aarzelend, bedeesd, a capella, alsof ze de wereld pas ontdekt. Ook de muziek lijkt ze nu pas volop te exploreren, want op haar derde langspeler verliet ze voor het eerst de zolderkamer om met een liveorkest te werken.

Klonken voorlopers Ekstasis en Tragedy nog als een verstilde homemade Zola Jesus, dan heeft Holter, die u gemakshalve het artistiekerige achternichtje van Feist kunt noemen, nu haar eigen stem gevonden. Letterlijk. Juist dankzij die orkestratie is er meer ademruimte tussen de noten, meer stilte, meer plek voor Holters kristallen stembanden. De cimbaal die het tweede nummer Maxim’s 1 inleidt, is aanvankelijk zelfs nauwelijks hoorbaar, alsof het drumstel aan de andere kant van een hangar staat, ver weg van de microfoon.

Niet dat u voor extreem minimalisme moet vrezen. Integendeel, Maxim’s 1 barst glorieus open en leidt de luisteraar de wonderlijke wereld van Loud City Song binnen, een album dat u best in zijn geheel beluistert, want hoewel Holter weigert het gevreesde woord ‘conceptalbum’ in de mond te nemen, klinkt haar derde plaat verdacht veel als een ‘eenvrouwsopera’. Holter vertelt met haar aaneensluitende nummers een stadsverhaal en soms draait die aanpak wat te illustratief uit. Het paranoïde achtervolgingsnummer Horns SurroundingMe begint niet alleen met gehijg en gehaaste voetstappen, ook de dreigende synths en puffende tuba’s onderstrepen de jachtige thematiek met net iets te veel fluo. Maar Holter maakt het meteen goed met het jazzy In the Green Wild en zeker met het ijzingwekkende Hello Stranger waar ze de drone synths nog eens van stal haalt en er haar hartenbrekersstem ijl boven laat zweven.

Loud City Song laat zich niet in één luistersessie vangen. Holter dwingt met haar complexe album meerdere draaibeurten af. Niet alleen zitten haar arrangementen boordevol knappe details – de muggensample op In the Green Wild, het weggemoffelde achtergrondgeklets op Maxim’s 2 – Holter gooit ook allerhande muziekstijlen fluks dooreen: This Is a True Heart ruikt zowaar naar bossanova. Daardoor eist ze nog eens ouderwets uw aandacht op: neerzitten, luisteren en zwijgen. Geen gezellige achtergrondplaat dus, Holter zal ook nooit de zomerhit van Radio 2 afleveren, maar wie wat muzikale ambitie kan smaken, heeft er met Loud City Song weer een uitdaging bij.

JULIA HOLTER ***

Loud City Song

art pop

Domino records

DOWNLOAD

World

Hello Stranger

This is a True Heart

RODERIK SIX

Partner Content