Julia Blackburn

© HERMAN MAKKINK / GF

1 Wat betekende Marie-Thérèse Walter voor Picasso?

Julia Blackburn: Met niemand anders ging Picasso een dergelijke nauwe seksuele band aan. In tegenstelling tot de relaties die hij met die honderden andere vrouwen had, was deze band ook heel teder. Ik zie daar maar één verklaring voor: Marie-Thérèse was oprecht verliefd op hem en wilde geen persoonlijk gewin uit hun relatie puren. Ze wilde niet profiteren van zijn succes of zijn geld, en dat hij beroemd was, maakte haar niet uit. Ze raakte ook niet verbitterd toen Picasso verliefd werd op Dora Maar en haar voor die surrealistische fotografe in de steek liet. De helft van de vrouwen met wie Picasso iets had, pleegde nadien zelfmoord of speelde met het idee hem te vermoorden. Marie-Thérèse en Picasso zijn echter hun hele leven vrienden gebleven. Net voor zijn dood in 1973 voerden ze nog een emotioneel telefoongesprek. Welke Picassobiografie je er ook bij neemt, Marie-Thérèse wordt steeds weggezet als wat eenvoudig en dom. Ze was inderdaad geen Olga Khokhlova of Dora Maar, maar ze was misschien wel iemand die echt van Picasso hield, en die liefde wilde ik een stem geven.

2 In hoeverre veranderde de geboorte van hun dochter Maya hun relatie?

Blackburn: Misschien had het op het toneel verschijnen van Dora Maar er ook iets mee te maken, en lag het niet alleen aan Maya, maar Marie-Thérèse veranderde van een toegewijde geliefde in een toegewijde moeder. Dat zie je ook op de foto’s van het stel. Opeens heeft ze niets seksueels meer. Maar Picasso nam Maya dat niet kwalijk. Zij was van al zijn kinderen degene die hem het nauwst aan het hart lag. En ze leek ook heel erg op hem, als was ze de vrouwelijke versie van haar vader. Zij is ook een van zijn weinige kinderen die na zijn dood geen zaak begonnen zijn om een stuk van de erfenis te krijgen.

3 Waarom pleegde Walter vier jaar na de dood van Picasso zelfmoord? Uit verdriet?

Blackburn: Uit een gevoel van gemis, denk ik. Afgezien van die zes weken vakantie die ze samen met Maya als een gezin doorbrachten, leefde ze nooit samen met hem, maar wel met de wetenschap dat hij er nog was. Zonder hem was de wereld niet meer hetzelfde. En haar omgeving wist dat. Haar vrienden hadden dan ook geen problemen met haar zelfmoord: ze kwam niet onverwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content