JULIA, ANDERS

Julia Holter is een Amerikaanse zangeres en componiste die sinds 2007 op de woeste hoogvlakte van het experiment verwijlt. Maar voor haar vierde plaat daalt ze een eind af naar het dal van de pop.

Geluidssculpturen geboetseerd uit elektrodrones, musique concrète, madrigalen, opera en oude Griekse gedichten: Julia Holters brede interesse heeft een stoutmoedig, maar ook wat aanmatigend oeuvre gebaard, het soort bedachte kamervulling waarmee galerieën en modeshows graag het kunstige cachet van hun nieuwe seizoen in de verf zetten.

De titel Have You in My Wilderness zet de luisteraar op het verkeerde been. Want zo toegankelijk als vandaag kwam de artieste uit Los Angeles nog niet voor de dag. Het manifeste bewijs is de eerste single Feel You: zo’n verrukkelijke verweving van dartele strijkers, guitige strofes en een hemelsmooi refrein dat Holter zelf met de ogen staat te knipperen. ‘Can I feel you?/ Are you mythological?‘ zingt ze, een schim of een bedrieglijke herinnering najagend tot in het hete Mexico City. In haar regenjas.

Nog verrassingen: Sea Calls Me Home neigt naar het geraffineerde gesmacht dat op Pet Sounds van The Beach Boys de eeuwigheid trotseert. Everytime Boots simuleert zelfs even Emiliana Torrini aan haar Jungle Drum: er rolt wel geen ‘rukutukutukung kutukurukutungtung’ over Holters lippen, maar het huppelidee is vergelijkbaar. Ook uit het bekoorlijke Silhouette en de bezielde pianoballade Betsy on the Roof blijkt dat er een nieuwe klaarheid in Holters werk is gevaren.

Toch creëren de somptueuze arrangementen, die bol staan van lumineuze strijkers, opgestapelde zanglijnen, vluchtige jazzblazers en allerlei gegalm bijwijlen een wuftheid die de boel onnodig in de schoot van new age-coryfee Enya drapeert. Ook frustrerend is dat Holter niet altijd weet wat ze wil. In How Long? schrijdt ze, op een klaagtoon waarvan bladeren prompt verdorren en eekhoorns versteend uit bomen kukelen, plots de chronisch beteuterde ijskoningin Nico achterna. En Vasquez is wellicht een fraai auditief lappendeken om naast de kast met etherische oliën op te hangen, maar het etaleert ook een onwil om razend interessant basismateriaal tot iets zinvols om te vormen.

Maar u dient bovenal de positieve mare te onthouden. Qua beeldscherpte en emotionaliteit is Have You in My Wilderness een stap vooruit ten opzichte van Ekstasis (2012) en Loud City Song (2013). Julia Holter kan nog groeien.

JULIA HOLTER ***

Have You in My Wilderness

artpop

Domino

DOWNLOAD

Feel You

Sea Calls Me Home

Betsy on the Roof

KURT BLONDEEL

Partner Content