Would-be zanger, fan van The Simpsons, eersteklaschaoot: voor acteur Jonathan Rhys-Meyers (29) is het leven één opwindende performance.

Welk boek ben je aan het lezen?

My name is red, een fantastische roman van Orhan Pamuk, de Turkse Nobelprijswinnaar voor literatuur. Vanaf de eerste bladzijde is het bingo: een zieltogende man ligt in een vijver zijn dood af te wachten en overdenkt zijn leven. Een zeer filosofisch, religieus en seksueel getint boek, maar vooral razend spannend.

Dat vraagt om een verfilming.

Dat was ook het eerste wat ik dacht. Alleen: het verhaal speelt zich af in het 16e-eeuwse Constantinopel, dus dat zou een fortuin kosten aan decors. En wie cast je in godsnaam in zo’n film? Ik zou de hoofdrol niet willen spelen.

Wie zijn je helden?

Dirk Bogarde, Peter O’Toole, Meryl Streep en Gael García Bernal. Omdat ze fantastische acteurs zijn, tijdloze klasse uitstralen en toch een breekbaar kantje hebben. En mochten Roman Polanski, Wong Kar-wai, Martin Scorsese, Sofia Coppola of François Ozon binnenkort een nieuwe film regisseren, dan mogen ze mij ook altijd bellen.

Wat staat er op je iPod?

Al wat ik in mijn handen geduwd krijg. Momenteel zijn dat onder meer Antony and the Johnsons, Arctic Monkeys en Wolfmother. Inderdaad, ik heb een gevarieerde smaak. En een al even onsamenhangende geest.

Stel dat je geen acteur was geworden, wat zou je dan zijn?

Vast en zeker muzikant: mijn pa speelde muziek en mijn broers ook. Via mijn vader heb ik massa’s muziek ontdekt: ik kende David Bowie al van kindsbeen af. Misschien zou ik nog eerder zanger zijn geworden dan muzikant. Performen op een podium is ongeveer hetzelfde als acteren: het is allebei in de huid kruipen van iemand die je niet bent.

Heb je een rock-‘n-rollattitude?

Niet echt. Behalve dat ik veel groupies heb, misschien? (lacht) Nee, ik drink niet, ik leef er niet op los. Ik ben heel gefocust op mijn carrière en ik tracht mijn lichaam in conditie te houden met sport en fitness.

Stel dat je leven verfilmd zou worden, wie krijgt dan de hoofdrol?

Ikzelf natuurlijk! Hoewel, ik zou waarschijnlijk niet eens door de audities geraken. Nee, Cillian Murphy komt wel in aanmerking, of Paul Newman misschien. Eigenlijk is dromen van een biopic nogal verwaand, niet? Op tv werd onlangs een tweederangsschrijfster geïnterviewd die vond dat Angelina Jolie geknipt was om de hoofdrol in de film over haar leven te spelen. Hilarisch gewoon.

Wie mag jouw biografie schrijven?

Niemand. Ik wil geen biografie. Of misschien toch: kan ik lekker hard natrappen naar al wie me al stokken in de wielen heeft gestoken! Nee, ik wil vooral een leven leiden dat boeiend genoeg is om eventueel een film of boek over te maken. En dat lukt me tot nu toe aardig, dank u.

Je speelde in 27 films op 12 jaar tijd. Hoe ontspant een rusteloze ziel als jij zich?

Ik kijk tegenwoordig naar The Simpsons. Vroeger dacht ik dat die serie voor kleine kinderen was, maar ik lach me er echt een breuk mee. En nog het meest met Homer, die lompe huisvader die zo ongelofelijk egocentrisch is. Wellicht daarom dat ik zoveel sympathie voor ‘m heb?

Grote sterren krijgen wel eens een guest appearance in ‘The Simpsons’…

Ik wacht nog steeds op een telefoontje van Homer. (imiteert Homer) ‘Als je een typetje mag inspreken in The Simpsons, mag je je carrière geslaagd noemen.’

JONATHAN RHYS-MEYERS speelt mee in onder meer ‘Match Point’ en ‘Mission: Impossible III’, allebei recent uit op dvd. Een uitgebreid interview met hem leest u in Weekend Knack van deze week.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content