CASHFLOW Er komt maar geen eind aan de stroom boeken over Johnny Cash. zolang ze zo goed zijn als ‘Johnny Cash: The Biography’, hoort u ons niet klagen.

Johnny Cash: The Biography ****

MICHAEL STREISSGUTH

DA CAPO PRESS

De ster van countrylegende Johnny Cash schittert drie jaar na zijn overlijden feller dan ooit. Vorig jaar haalde The Man In Black vanuit het niets de top-10 van de rijkste dode beroemdheden van het zakentijdschrift Forbes. Met zijn postume afscheidsplaat American V. A Hundred Highways stond hij de voorbije werken voor het eerst in 37 jaar opnieuw op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. Een cover van I Walk The Line was onlangs te horen in een spotje van Levi’s. En na de biopic Walk The Line is er ook een musical over het leven van de meester in de maak, The Ring Of Fire, waarvan de try-outs niets dan lovende kritieken oogstten.

In de slipstream van Walk The Line verschenen de voorbije jaren ook een stapel boeken over Johnny Cash. Herdrukken van de drie autobiografieën van Cash, om te beginnen, maar ook Cash: An American Man van Bill Miller, Johnny Cash: The Life Of An American Icon van Stephen Miller en de officiële biografie The Man Called Cash van Rolling Stone-journalist Steve Turner. En nu is er alweer Johnny Cash: The Biography van countryspecialist Michael Streissguth, die eerder ook al tekende voor Johnny Cash Live at Folsom Prison en Ring Of Fire: The Johnny Cash Reader.

In zijn nieuwe boek gaat Streissguth 320 boeiende pagina’s lang op zoek naar de man achter de legende, aan de hand van nooit eerder gepubliceerde brieven en interviews met vrienden, nabestaanden en andere bevoorrechte getuigen. Goed voor een stortvloed aan fijne anekdotes – ‘Ik zal nooit die keer vergeten dat Johnny bij wijze van practical joke vijfhonderd kuikens losliet in een hotel’ – al zijn het vooral een aantal nieuwe bevindingen die Johnny Cash: The Biography de moeite waard maken, onder meer over zijn werk voor de Amerikaanse luchtmacht, over de relatie met zijn oudere broer Roy, en over zijn drugsverslaving die hem tot het einde van zijn leven parten speelde. (Een familielid: ‘Johnny dacht zijn hele leven lang: ‘Als één pil goed voor me is, dan zullen twintig wel fantastisch zijn.’)

Streissguth gaat soms van veel voorkennis uit – de veelbesproken zelfmoordpogingen van Cash blijven bijvoorbeeld onvermeld – maar dat is detailkritiek. Johnny Cash: The Biography is een van de vele boeken die The Man In Black verdiende.

Wouter Van Driessche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content