Tinker, Tailor, Soldier, Spy, de film met Colin Firth en Gary Oldman naar het gelijknamige boek van John Le Carré, mag op 11 oktober het festival van Gent openen. Voor wie zich alvast wil voorbereiden hier enkele eerdere hoogstaande Le Carré-verfilmingen op een rij.

The Spy Who Came in from the Cold (1965)

The Spy Who Came in from the Cold – over de strijd tussen de geheime diensten in Berlijn – was een van de eerste werken van John Le Carré en staat vandaag nog altijd te boek als een van de beste thrillers over de Koude Oorlog die ooit gemaakt zijn: Publish- ers Weekly riep The Spy zelfs ooit uit tot de beste spionageroman aller tijden. De verfilming die Martin Ritt twee jaar na de uitgave maakte, deed het boek ook alle eer aan en kreeg twee Oscarnominaties, waaronder een voor Richard Burton als beste acteur.

The Little Drummer Girl (1984)

Le Carré schreef vooral over de Koude Oorlog, maar ook de andere conflicten in de wereld kregen zijn aandacht: de Palestijnse kwestie bijvoorbeeld, die hij verwerkte in The Little Drummer Girl, over een Amerikaanse actrice die door de Israëlische Mossad ingelijfd wordt als spionne. Het boek werd verfilmd met Diane Keaton, Klaus Kinski én le Carré zelf, die eventjes opduikt onder zijn echte naam, David Cornwell.

The Tailor of Panama (2001)

Een Britse spion (gespeeld door ex-Bond Pierce Brosnan) die uit de gratie is gevallen nadat hij een verhouding had met de geliefde van een ambassadeur, probeert zijn vroegere bazen terug voor zich te winnen door in Panama de machtsspelletjes achter het befaamde kanaal bloot te leggen. Le Carré schreef zelf mee aan het scenario van deze adaptatie – de eerste en enige keer uit zijn carrière dat hij meewerkte aan een film. The Tailor of Panama werd in 2001 op het festival van Berlijn genomineerd voor de Gouden Beer.

The Constant Gardener (2005)

De meest recente Le Carré-verfilming is meteen ook een van de beste. Het boek, een felle aanklacht tegen de almachtige farmaceutische industrie die de bevolking van Afrika misbruikt als proefkonijn, werd door Fernando Meirelles in een uppercut van een film gegoten. Met een onvergetelijke Ralph Fiennes als de gereserveerde Britse diplomaat die gedwongen wordt tot actie wanneer zijn vrouw en mensenrechtenactiviste Tessa (Rachel Weisz, die een Oscar kreeg) wordt vermoord.

Nog andere Le Carré-verfilmingen in gedachten? Laat het weten op www.knackfocus.be!

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content