Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

EEN BOON VOOR JOAN – Gevoelige soulpop staat doorgaans synoniem voor zeemzoete tranentrekkerij, maar niet op ‘To Survive’, de tweede worp van Joan As Police Woman.

To SurvivePIAS singer-songwriter

Joan Wasser aka Joan As Police Woman beschikt over zowat alle eigenschappen die ons normalerwijs tot wanhoop drijven en tóch hebben haar albums in no time een prioritaire stek in onze platenkast veroverd. Ten eerste is er haar stem: op conversatietoon een vreselijk nasale, hoogst onaangename kraaienstem met een al even schel New Yorks accent, maar aangewend als zanginstrument een hemelse sopraan die ons granieten hart op slag tot een weke spons herleidt. Ten tweede – en hier kunnen rabiate feministes maar beter stoppen met lezen – hebben wij het niet zo begrepen op vrouwelijke singer-songwriters-met-piano. Nog liever nemen wij het verzamelde werk van Gerard Joling tot ons dan het platenwerk van pakweg Tori Amos, Norah Jones en Sarah McLachlan, maar in tegenstelling tot haar stijlgenoten maakt Joan Wasser zich nooit schuldig aan vocale overacting en speelt ze zelden op het schellinkje.

Neem nu To Be Loved, een van de vele hoogtepunten op To Survive: in de handen van Norah Jones zou zo’n gevoelige liefdesballade in een ommezien verwateren tot een tranentrekker van jewelste, maar Joan Wasser maakt er een spartaans geïnstrumenteerde parel van en doet er een bitterzoete bespiegeling over liefde en eigenliefde bovenop – ‘When you found me I could not be loved / But then I found me and I’m happy to be loved’.

Nóg in tegenstelling tot haar contemporaine collega’s bezondigt Joan Wasser zich nooit aan vocale perfectiedrang. Let maar eens op het net iets te hoog gegrepen, maar precies daardoor zo heerlijk hees gezongen lamento in Honor My Wishes, dat zich overigens voortbeweegt op het soort slome piano-riedel dat we kennen van Antony & The Johnsons, de groep waarin Wasser nog de viool heeft beroerd. En zelfs als ze zich in de afsluitende mini-opera To America bedient van muzikale smaakversterkers als hoorns, fluiten, klarinetten en de getormenteerde croonstem van Rufus Wainwright, weet ze hettheatrale effectbejag netjes binnen de grenzen van het toelaatbare te houden.

To Survive is een zowel vanuit muzikaal als persoonlijk standpunt honderd procent pure en oprechte plaat waarop Joan Wasser vrank en vrij haar gedeukte ziel blootlegt. Voor emotioneel exhibitionisme bent u dus niet langer totde programma’s van Ingeborg veroordeeld.

DownloadtipS

Honor My Wishes

To Be Loved

To America

Vincent Byloo

Partner Content