Jimmy ‘dj Bobby Ewing’ Dewit heeft een haat-liefdeverhouding met zijn Mac. Maar hij is wel helemaal verknocht aan YouTube.

Waaruit komen de fijne Shameboy-geluidjes?

Live gebruiken we twee Macs, plus een heleboel synths en nog andere spullen. Onze computers gelden zowat als onze begeleidingsgroep, net alsof we een drummer en bassist zouden inhuren of een taperecorder zouden gebruiken.

Improviseren jullie veel op het podium?

Toch wel, als wij aan een knop draaien, gebeurt er echt iets – in tegenstelling tot veel van de hedendaagse danceacts. Ik zou me maar een bedrieger voelen én me vervelen als we daar zomaar zouden staan. Je zou het dus wel merken als wij plots gezamenlijk doodvallen.

Heeft de technologie jullie al in de steek gelaten?

Meerdere malen, vorige week vielen onze Macs nog samen even uit. Gelukkig niet zo lang dat het publiek het doorhad, maar het zorgt wel voor een deuk in je vertrouwen. Volgens mij voelt dat hetzelfde als wanneer je drummer strontzat is en je enkel kan hopen dat hij zich de nummers nog herinnert. Tja, die computers zijn tegelijk onze trots en frustratie.

Halen jullie wel eens samples van het internet?

Shameboy is niet echt een samplegroep, voor geluidjes raadplegen we veeleer onze uitgebreide klankenbibliotheek. In de studio hebben we zelfs geen internet. Ken je het begrip ‘mousetime’? Dat houdt in dat er altijd een van de twee kan doorklikken. De verleiding is te groot om dan gauw eens je MySpace te checken.

Hou je je veel met je MySpace bezig?

We hebben MySpace heel laat ontdekt – en dan nog dankzij de gitarist van de Fixkes vlak voor hun wereldhit. Nu vind ik het super: alles wat je moet weten over een band staat erop. Onlangs vond ik via de vrienden van vrienden een bijzondere bootleg van Nirvana’s Smells Like Teen Spirit op de pagina van Patrick Alavi.

Nog plekken waar je online je tijd verdoet?

YouTube! Dat vind ik de uitvinding van de eeuw. Mijn zoon is er drie, maar kent wel álle afleveringen van Sesamstraat en The Muppets, allemaal dankzij YouTube. Voor muziek vind ik het ook geweldig – geef eens ‘ Shreds’ in, fantastisch wat je dan krijgt: valse versies van allerlei bekende songs. Al kijk ik de laatste tijd vooral naar Jiskefet.

Wat zijn jouw internettips voor dj’s?

Beatport.com, de alternatieve iTunes, met lange versies en maxi’s. En het Wikipedia over platen, discogs. com, waar je info en labels kan vinden. Check ook eens de Korg-website. Ik heb onlangs een Kaossilator gekocht, een knalgele minisynthesizer. Op het podium kan ik er niets mee doen, maar het is een fijn speelgoedje.

Had je graag nog iets anders meegedeeld over je digitale gewoontes?

Wel, zonder onbeleefd te willen zijn: als ik drie keer niet antwoord op een Facebookuitnodiging betekent dat dat het me niet interesseert. Dus fuck off! Ik wil mijn tijd niet verdoen met het online smijten van broodroosters.

Op vrijdag 22 augustus speelt Jimmy Dewit met Shameboy én Discobar Galaxie de wei plat op Feest in het park in Oudenaarde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content