Jimi Hendrix
Laatste werk: First Rays of the New Rising Sun (1997)
? 18 september 1970 in Notting Hill
Leeftijd bij overlijden: 27
Muzikant
Een halve Vesparax. Meer is van het Duitse paardenmiddel niet nodig om een normale mens als een blok in slaap te doen vallen. Jimi Hendrix had er 9 in zijn lijf toen hij dood werd aangetroffen in zijn hotelkamer, die 18e september. Zelfmoord? Moord? Een ongelukkige overdosis? Zoals bij vele sterren die tragisch aan hun einde komen, zullen we de precieze omstandigheden wellicht nooit kennen. Suïcidale neigingen had Jimi Hendrix bij ons weten niet. Had hij echt dood gewild, dan kon hij gemakkelijk een fatale dosis pillen genomen hebben, want van zijn toenmalige stoot Monika Dannemann had hij een doos van 50 gekregen. Wellicht wist Hendrix niet dat de Duitse slaappillen veel sterker waren dan de Amerikaanse die hij gewoonlijk nam tegen zijn slapeloosheid. In combinatie met de wijn en drugs die hij op zijn laatste avond had gebruikt, raakte hij meteen bewusteloos. En in zijn slaap is hij vervolgens gestikt in de rode wijn die hij braakte. Althans zo klonk de officiële verklaring van Monika Dannemann. Helaas kan zij het niet meer navertellen. Ze pleegde in 1996 zelfmoord nadat ze een rechtszaak verloor over haar betrokkenheid bij Hendrix’ dood.
Hendrix’ drummer Mitch Mitchell pakt uit met een ander verhaal. In zijn boek Inside the Experience schrijft hij dat Hendrix in zijn eigen braaksel is gestikt op een brancard in het hospitaal. ‘Niemand wou hem verzorgen omdat hij zwart was’, aldus Mitchell. Hendrix’ roadie James Wright wil ons in zijn boek Rock Roadie dan weer doen geloven dat de rockster vermoord werd door zijn manager Michael Jeffery: die zou in een zatte bui hebben toegegeven dat hij Hendrix in zijn hotelkamer overmeesterde en volpropte met pillen en rode wijn. Het motief: Hendrix’ contract met Jeffery liep af en dat kon de manager niet verkroppen. Dokter Bannister, die de autopsie bijwoonde, gelooft in deze moordpiste. ‘Jimi had weinig alcohol in zijn bloed. Maar toen we zijn longen en maag leegpompten, kwam er bovenmenselijk veel rode wijn naar boven. En hij had al zoveel uitgekotst. Hij is er echt in verzopen.’ Bijkomend verdacht element: kort voor de ‘moord’ zou Jeffery voor Hendrix nog een levensverzekering hebben afgesloten met hijzelf als erfgenaam. Helaas valt ook hier de exacte waarheid niet meer te achterhalen. Jeffery kwam in 1973 om in een vliegtuigcrash.
Toen Hendrix stierf, was hij volop bezig aan zijn dubbe-laar First Rays of the New Rising Sun. Met dat materiaal én met Hendrix’ enorme voorraad onaffe opnames en concertsessies deed producer Alan Douglas jarenlang zijn voordeel. Als een echte aasgier releaste hij albums met vervalste onuitgegeven tracks, bootlegs en demo’s, waar hij zelf stevig aan sleutelde. Achtergrondkoortjes wegfilteren, wildvreemden nieuwe gitaar- of drumpartijen laten inspelen, het boerenbedrog ging zelfs zo ver dat hij zichzelf soms coauteur noemde in de liner notes. Walgelijk, volgens vader Al Hendrix en halfzus Janie, die pas in 1995 weer de rechten op alle opnames van hun familielid in handen kregen. Nu Hendrix 40 jaar dood is, is het hun beurt om heruitgaven te lanceren en aan de kassa te staan. Voor het ‘authentieke’ materiaal zorgen deze keer Bryan Chandler, Jimi’s voormalige comanager, en Eddie Kramer, de geluidstechnicus op Hendrix’ studioalbums. Hun eerste wapenfeit is de compilatieplaat Valleys of Neptune die bij fans én critici verrassend goed scoort. Ook de rest van Hendrix’ legendarische platen zijn intussen verkrijgbaar in digitaal opgepoetste versie. Wedden dat nog dit jaar een nieuwe complottheorie rond zijn dood opduikt?
Thijs Demeulemeester
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier