JFK RENDEZ-VOUS WITH DEATH

0.05 – CANVAS

Who killed JFK?‘ De vraag blijft even onuitroeibaar als een kakkerlak. Volgens het officiële onderzoek schoot Lee Harvey Oswald de Amerikaanse president neer, maar een complottheorie doet vermoeden dat Fidel Castro’s Cuba eigenlijk de hoofdrol speelde in de moord. De documentaire Rendez-Vous With Death vertrekt van die optie, maar slaagt er niet in om harde bewijzen op tafel te leggen. Voor wie een alternatief spelletje Cluedo wil spelen, zetten we het kransje potentiële kandidaten nog eens op een rij.

J. Edgar Hoover

Inderdaad: de man die het onderzoek persoonlijk leidde. Er waren vóór de moord op JFK immers plannen om Hoover als directeur van het FBI te ontslaan. Kort na het drama werd Hoover evenwel benoemd voor het leven.

Jack Ruby

De stripclubeigenaar werd bekend toen hij prime suspect Lee Harvey Oswald na diens arrestatie in koelen bloede neerschoot. Achteraf verklaarden getuigen dat ze Ruby op de dag van de moord gezien hadden aan de deur van het gebouw waar Oswald zich verschool. Daar bestaan zelfs foto’s van.

Vice-president Lyndon B. Johnson

De koning is dood, leve de koning! Johnson was in vier corruptieschandalen verwikkeld, en JFK wilde hem ontslaan. Op macbethiaanse wijze werd Johnson na de dood van JFK president, waarmee het onderzoek naar de schandalen even snel stopte.

De maffia

De maffia en JFK speelden al een tijdlang kat en muis. James E. Files, een huurmoordenaar die levenslang celstraf kreeg voor de moord op een politieagent, beweert 30.000 dollar van de georganiseerde misdaad gekregen te hebben om JFK dodelijk te raken.

De wapenindustrie en het ministerie van Defensie

Het zweet brak uit bij de big shots in de wapenindustrie met JFK in de buurt. Die wilde de Amerikaanse troepen namelijk uit Vietnam terugtrekken, en aangezien er net in dit departement niet op een kogel meer of minder gekeken moest worden…

De chauffeur

Het ’the butler did it’-scenario: veiligheidsagent Green bestuurde de auto van Kennedy, maar zou niettemin zélf verantwoordelijk zijn voor de moord. Alle getuigen die dicht genoeg bij de limousine waren om te zien hoe Green Kennedy doodschoot, zijn binnen twee jaar na de aanslag in Dallas zelf vermoord.

Holidays in the Danger Zone: Rivers Documentairereeks waarin ontdekkingsreiziger Ben Anderson het leven onderzoekt langs de grootste rivieren van de planeet. Deze week vaart hij de Congo af, niet alleen een van de langste stromen van de wereld, maar ook een van de gevaarlijkste (0.20 – BBC2). Madame Brouette * Moussa Sene Absa, CDN-FR-Senegal 2000. Veteraan Sene Absa volgt in zijn licht feministische kroniek een trotse moeder die elke dag met haar kruiwagen naar de markt in Dakar trekt en die de mannen voorgoed uit haar leven verbannen heeft. Tot ze valt voor een politieagent, maar een die het versieren en de corrupte praktijken niet kan laten. Een luchtig, kleurrijk maar niet altijd even snedig verteld komisch drama waarin de Afrikaanse machomentaliteit en de bekrompenheid van mannen vrolijk op de korrel genomen worden (15.00 – ARTE). Catch Me If You Can *** Steven Spielberg, VS 2002. Het Franse duo Kuntzel & Degas maakte naam met hun retrogeneriek voor deze catchy Spielberg-caper, stijlrijk escapisme gebaseerd op het ongelooflijke leven van Frank W. Abagnale Jr. (Leonardo DiCaprio), een tiener die zich een weg door het leven en de VS blufte. Christopher Walken speelt zijn vader die met financiële problemen kampt, Tom Hanks is de FBI-agent die achter de jonge oplichter en poseur aangaat (23.40 – La Deux).

G.V.A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content