Jessica Chastain

De voorbije twaalf maanden gingen zo veel films met Jessica Chastain in première dat een overzicht niet misstaat. De chronologie van haar blitzkrieg op Hollywood.

The Debt – John Madden

PREMIÈRE: 4 september 2010 op het filmfestival van Deauville

BELGISCHE RELEASE: 28 september 2011

PLOT: Shakespeare in Love-regisseur John Madden gaat de thrillertoer op met dit suspensedrama over onverwerkte verledens, leugens en bedrog. Protagoniste is Rachel Singer (Helen Mirren), een voormalige Mossadagente die in Israël als nationale heldin wordt aanbeden omdat ze in de jaren zestig een nazibeul liquideerde. Alleen blijkt haar verhaal niet te stroken met de waarheid wanneer diezelfde oorlogscrimineel dertig jaar later opnieuw opduikt in Oekraïne.

JESSICA’S ROL: De jonge Rachel Singer, die in 1966 samen met Mossadcollega David (Sam Worethington) op missie naar Oost-Berlijn wordt gestuurd om daar een voormalige Jodenjager op te sporen.

Take Shelter – Jeff Nichols

PREMIÈRE: 24 januari 2011 op het filmfestival van Sundance

BELGISCHE RELEASE: geen verdeler

PLOT: Independentfilmer Jeff Nichols buigt zich over het einde der tijden in deze sfeervolle ‘slow burner’ over huisvader Curtis (Michael Shannon) die geplaagd wordt door apocalyptische visioenen en koortsachtig een schuilkelder begint te bouwen in zijn achtertuin. Een suspensedrama over depressie, waanzin en paranoia dat zowel op Sundance als in Cannes in de prijzen viel.

JESSICA’S ROL: Curtis’ echtgenote Samantha, die moet toezien hoe haar man van haar vervreemdt door zijn apocalyptische dwanggedachten.

Coriolanus – Ralph Fiennes

PREMIÈRE: 14 januari 2011 op het filmfestival van Berlijn

BELGISCHE RELEASE: geen verdeler

PLOT: De Britse acteur Ralph Fiennes – die zijn carrière begon bij The Royal Shakespeare Company – maakt zijn regiedebuut met deze energieke update van Shakespeare’s minder gekende tragedie uit 1607-1609. Daarvoor transponeert hij de clash tussen de kolerieke, Romeinse generaal Caius ‘Coriolanus’ Martius (Fiennes himself) en diens machtsgeile rivalen naar een hedendaagse oorlogszone, die zowel aan de Balkan als Irak doet denken.

JESSICA’S ROL: Virgilia, de lieflijke echtgenote van Coriolanus, die haar uit Rome verbannen man doet afzien van diens plannen om de Eeuwige Stad in de fik te steken.

The Tree of Life – Terrence Malick

PREMIÈRE: 16 mei 2011 op het filmfestival van Cannes

BELGISCHE RELEASE: 18 mei 2011

PLOT: De Amerikaanse beeldenmagiër Terrence Malick mediteert over leven, dood en alles daartussen in dit epische filmgedicht dat in Cannes werd bekroond met de Gouden Palm. Op microniveau zoomt Malick in op een modelgezin uit de fifties met Brad Pitt als patriarch; op macroniveau haalt hij er uitbarstende vulkanen, celmutaties en zelfs dinosauriërs bij, met een even dromerig als spiritueel resultaat.

JESSICA’S ROL: de warme, benevolente matriarch die haar drie zonen in het conservatieve Amerika van de jaren vijftig als een gratiegodin richting volwassenheid gidst.

The Help – Tate Taylor

PREMIÈRE: 2 september 2011 op het filmfestival van Deauville

BELGISCHE RELEASE: 25 januari 2012

PLOT: Tate Taylor rakelt Amerika’s racistische verleden op in dit ensembledrama over een blanke aspirant-schrijfster (Emma Stone) die zich in de sixties aan een boek over de zwarte huismeiden uit haar geboortedorp in Mississippi waagt. Een retrodrama over familie, vriendschap en de Burgerrechtenbeweging, dat in Amerika verrassend uitgroeide tot een boxofficehit.

JESSICA’S ROL: Celia Foote, een blonde, behaagzieke huisvrouw die een zwarte dienstmeid inhuurt zonder dat haar welgestelde man daar weet van heeft.

Wilde Salome – Al Pacino

PREMIÈRE: 4 september 2011 op het filmfestival van Venetië

BELGISCHE RELEASE: voorlopig zonder verdeler

PLOT: Zoals Al Pacino zich eerder boog over Shakespeare’s Richard III in Looking for Richard, zo ensceneert en deconstrueert hij dit keer Oscar Wilde’s destijds verboden eenakter Salomé uit 1891. Een postmoderne mix van toneeladaptatie, literaire kritiek en backstagedocumentaire.

JESSICA’S ROL: Salomé, de sensuele maar bloeddorstige stiefdochter van de Joodse koning Herodes, die voor hem de dans van de zeven sluiers opvoert in ruil voor het hoofd van Johannes de Doper.

Texas Killing Fields – Ami Canaan Mann

PREMIÈRE: 9 september 2011 op het filmfestival van Venetië

BELGISCHE RELEASE: 28 december 2011

PLOT: Ami Canaan Mann – dochter van genremaestro Michael Mann – reconstrueert het onderzoek naar een seriemoordenaar die terreur zaaide in de bayou’s van Texas. Een op feiten gebaseerde detectivethriller met Sam Worthington en Jeffrey Dean Morgan als speurdersduo met dienst.

JESSICA’S ROL: Pam, een gedreven Texaanse agente die detectives Mike en Brian in hun onderzoek bijstaat, ook al is ze nog maar net van Mike gescheiden.

The Wettest Country in the World – John Hillcoat

PREMIÈRE: december 2011 in de Amerikaanse bioscoop

BELGISCHE RELEASE: nog te bevestigen

PLOT: Na The Road – naar Cormac McCarthy’s apocalyptische roman – gaat Aussie-regisseur John Hillcoat opnieuw de literaire toer op met deze adaptatie van Matt Bondurants gelijknamige boek. Dat speelt zich af in Virginia ten tijde van de Grote Depressie en gaat over Jack Bondurant – grootvader van de auteur – die door zijn oudere broers wordt meegesleept in het illegale bootleggingcircuit. Een criminele familiesaga naar een scenario en met muziek van Nick Cave, met Shia Labeouf, Gary Oldman, Guy Pearce en Mia Wasikowska.

JESSICA’S ROL: Maggie, de mooie, enigmatische vreemdelinge die Jacks gangsterwereld binnendringt, maar op haar beurt de nodige geheimen met zich meedraagt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content