Jean Dawson

Leeftijd 24

Locatie Los Angeles

Instagram @jeandawsn

In het kort Internetkid. Grenzenhopper. Klinkt als Rick Ross op een ninetiesrave.

In het lang Jean Dawson is een kind van het internet, en dat hoor je. Zijn inspiratie haalde hij op illegale downloadplatforms als LimeWire. De fundamenten van zijn muzikale netwerk heeft hij opgebouwd op sociale media. Zijn songs krijgen titels als Ssick Girl Online, Napster en 90’s Green Screen. En hij mengt indierock, punk, noiserap, shoegaze, r&b, elektronica, pop, lofi en hiphop alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Al heeft dat laatste allicht ook iets te maken met zijn jeugd: als kind woonde hij in Tijuana, Mexico, maar omdat hij naar school ging in Californië, moest hij iedere dag de grens over. ‘I’m not a genre bender, I’m a border hopper’, zegt hij zelf.

Dawson maakt dan ook muziek voor kids zoals hem: outsiders die zo multidimensionaal zijn dat ze onmogelijk in één vakje te stoppen zijn. Dat blijken er veel te zijn. De zanger mag intussen Kevin Abstract van Brockhampton en producer Rick Rubin tot zijn fans rekenen, werkte samen met Hudson Mohawke en mag al eens op visite bij Asap Rocky. De kans is groot dat zijn club van outsiders binnenkort alleen maar talrijker wordt. Na zijn gesmaakte mixtape Bad Sports volgt later dit jaar namelijk zijn langverwachte debuutalbum Pixel Bath, dat naar eigen zeggen zal klinken als ‘Rick Ross op een ninetiesrave’. Geen idee wat we ons daarbij moeten voorstellen, maar afgaand op de spannende singles Clear Bones, Power Freaks en Bruiseboy is het een rave waar wij graag bij willen zijn.

Een willekeurige quote ‘Zelfs tot op de dag van vandaag denk ik: wow, mijn shit gaat op The Pirate Bay staan. Dat maakt me blij, want er zullen kids zijn die mijn muziek willen horen, maar niet kunnen kopen. En dat is helemaal oké.’

CHECK Jean Dawson en ander nieuw talent op de Spotify-playlist signalement x knack focus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content