Op vlak van film mag Jan Verheyen dan absoluut mee zijn, als het op computers aankomt noemt de regisseur zichzelf een dinosauriër.

Vanwaar je volgens jezelf prehistorische internetkennis?

Ik ben 46 en behoor tot een tussengeneratie. Al die nieuwe snufjes zijn voor mij niet zo vanzelfsprekend, maar ik wil ze ook niet zomaar aan mij laten voorbijgaan. Ik ken dus niet alle mogelijkheden van laptops en dergelijke, maar ik kan er wel mee omgaan – al ben ik dan zeer afhankelijk van IT-support. Vroeger moest ik naar zo’n helpdesk bellen als ik in de problemen zat, waarvan ik op den duur haast een hartinfarct kreeg. Nu heb ik hier op kantoor iemand die mijn onbekwaamheid aanvaardt en alles ook oplost.

Waar gebruik je je computer voor?

In de eerste plaats als tekstverwerker: ik typ er al mijn scenario’s op. Ik ben helemaal gek van e-mail, een fantastisch communicatiemiddel, en het is maar net zo opdringerig als je het zelf maakt. Ik ben een fanatieke e-mailer. In het wilde weg surfen doe ik dan weer niet. Je hebt nu een generatie die surft zoals wij zapten op tv. Ik surf altijd heel gericht, ik gebruik het web om dingen op te zoeken. Uren op YouTube hangen, daar heb ik geen tijd en geen geduld voor.

Zijn er sites waarnaar je graag terugkeert?

Ik heb een lijstje met favoriete sites dat al een paar jaar ongewijzigd blijft. Het web heeft ervoor gezorgd dat we geen telefoonboeken of dienstregelingen van de nmbs meer hoeven te raadplegen, ik vind dat vrij fenomenaal. De meeste van die sites zijn beroepsgericht. Zo is er imdb. com, dat een onwaarschijnlijke verzameling aan filminformatie bevat. Boxofficeguru. com is ook een heel slimme site met korte, maar pertinente artikels over wat er zich in de bioscopen in de VS afspeelt. Verder ben ik nogal traditioneel: ik volg de nieuwssites, ik gebruik Google en de site van de Gouden Gids – die is gewoon handig.

Sociale netwerksites zijn de laatste revolutie in internetland. Post jij ook lustig je activiteiten op Facebook?

Neen, ik wil niet dat zulke sites zo prominent in mijn leven aanwezig zijn. Ik doe dus niet mee aan sociale netwerken, ik heb sowieso al te weinig tijd, zo’n site is geen prioriteit voor mij.

Kijk je wel eens online naar tv of films?

Nooit. Ik maak zelf films en tv en ik probeer andermans werk met respect te bekijken, liefst in de cinema of in mijn eigen zaaltje thuis. Ik zal nooit naar een film kijken op mijn laptop, laat staan op mijn gsm. Ik weet dat het bestaat, maar probeer het te negeren.

‘Dossier K.’, de nieuwste film van Jan Verheyen, speelt nu in de bioscoop.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (i-Life)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content