Dominique Soenens
Dominique Soenens Freelancejournalist

door Dominique Soenens

Jan Bellemans is de helft van het dj-duo Zammsung & Miehle en zanger, gitarist en bassist bij Fonda, een van de laureaten van Debuutrock. Samen met zeven andere laureaten is de groep op vrijdag 19 april te zien in de concertzaal van de Vooruit. Meer info op

www.debuutrock.be .

‘Temptation Island’ al gezien?

Ja ( lacht dubbelzinnig). Dat is heel hard genieten van heel slechte televisie. Ik kijk omdat mijn vriendin eraan verslaafd is. In het begin kreeg ik er maagkrampen van, maar intussen wordt het elke week boeiender. Ik kijk met evenveel plezier naar Blind Date, zeker naar de oude afleveringen.

‘De Laatste Show’ wil er maar niet mee ophouden. Ook iets om maagkrampen aan over te houden?

Ik was heel aangenaam verrast door de eerste jaargang. Het werd heel fris gebracht. Nu gaat het er alleen maar op achteruit, met als voorlopig dieptepunt de vervanging door Stijn Meuris. Maar er zitten nog altijd goeie momenten in. Het interview met Christopher Lee was bijvoorbeeld heel goed, van het niveau Ivo Niehe. Maar als Wyndaele vrouwen interviewt, gaat het altijd over de omvang van hun borsten of zo.

Begrijp je het hardnekkige aura van kwaliteit rond Woestijnvis?

In het begin maakten ze hele goede televisie. In de Gloria vond ik bijvoorbeeld heel sterk. Maar als er een overaanbod is van één bepaald productiehuis, is bloedarmoede bijna onvermijdbaar. Alles komt terug was een heel slecht programma. De meeste dingen van Woestijnvis zijn op zich wel goed gemaakt, maar het amicale sfeertje dat er rond hangt, stoort me.

Luk Alloo, die soms klaagt over de kwaliteit op televisie, heeft nu ‘1 uur tijdverlies’.

Dat heb ik nog niet gezien. Maar ik heb gehoord dat het wel goed is.

O ja? Ik zie qua kwaliteit geen verschil met ‘Mediamadammen’ op VT4.

Mediamadammen, dat is natuurlijk de overwinning van de slechte smaak. Maar ja, zulke programma’s moeten er ook zijn. Ik heb trouwens als geluidsingenieur meegewerkt aan de restyling van VT4. Als ik die bubbels op het scherm zie tussendoor, voel ik altijd de behoefte om een plaspauze in te bouwen. Maar het is in elk geval beter dan hun vorige imago. Ik begrijp alleen niet waarom ze per se omroepsters wilden.

We kunnen het niet hebben over een muziekprogramma op de Vlaamse televisie. Is dat een gemis?

Dat is zeker een gemis. Er bestaat voor Canvas zeker een publiek voor goed gemaakte muziekdocumentaires zoals je die op Arte of in Loladamusica kan zien. Een vriend van mij wil al jaren een documentaire maken over de oude soullegende John Lucien, die terug begint op te nemen, maar hij krijgt het financieel niet rond. Ik heb nog heimwee naar de tijd dat Iggy Pop in Toppop de vetplanten in de studio afbrak tijdens Lust for Life.

Ieven iets anders: wie mag van jou in geen geval van het scherm verdwijnen?

Die man met zijn poedelkapsel, die Temptation Island presenteert ( Ton Van Royen, nvdr.). Fantastisch vind ik hem. Zo iemand maakt het leven de moeite waard.

Wegens zijn gebrek aan uitstraling?

Gebrek aan uitstraling? Ik denk zelfs dat er iemand achter hem staat om zijn mond te doen bewegen. Hij is zo ergerlijk dat ik er weer van geniet.

Ben je als dj en muzikant een fervent radioluisteraar?

In de auto wel, naar Radio 21 en Studio Brussel. Al kan ik niet heel lang naar Studio Brussel luisteren. Daar voel je soms een sfeertje van wij zijn allemaal toffe mensen en jullie niet. Ik hou niet van dat incrowd-gevoel. Maar er zitten wel goede presentatoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content