JAMIE’S SCHOOL DINNERS
17.55 – VTM
Dat zijn landgenoten niet bekendstaan om culinaire hoogstandjes is een uitgekookt cliché, maar voor de Britse tv-kok Jamie Oliver werden de vettige schoollunches toch net te gortig. Gewapend met klopper en spatel bond hij vorig jaar de strijd aan tegen de ongezonde junkfood die lagereschoolkinderen tijdens de middagpauze voorgeschoteld krijgen. Het vierdelige Jamie’s School Dinners volgt zijn kruistocht voor voedzaam en smakelijk eten op school onder het motto ‘Feed Me Better’. Begin 2005 trok Oliver een haarnetje aan om de lunchladies van de Londense Greenwich-wijk te vervoegen. Die bleken dagelijks per kind maar 37 pence (een halve euro) te kunnen uitgeven – zowat de prijs van een zakje chips en amper de helft van wat het middagmaal van een gevangene kost. Met de hulp van de taaie kokkin Nora en haar troepen en veel culinaire creativiteit probeerde Oliver om binnen dat budget eens iets anders dan ‘fish and chips’ op tafel te zetten. Zijn curryschotels en ciabattabroodjes verdwenen eerst in de vuilnisbak, maar gaandeweg begonnen de schoolkinderen zijn gezonde kost te waarderen.
En Oliver dreef door. Een petitie op de Feed Me Better-website met het uitdrukkelijke verzoek aan de Britse regering om meer geld te investeren werd een onverhoopt succes. Onder de druk van 271.677 handtekeningen én steun van onder andere het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet, tientallen parlementsleden en sterren als voetballer Frank Lampard en supermodel Claudia Schiffer beloofde premier Tony Blair 280 miljoen pond extra ter verbetering van de schoolmaaltijden. Ondertussen hebben ook scholen uit de rest van Groot-Brittannië beseft dat er dringend beter voedsel moet worden geserveerd en hanteren ook zij Olivers kwaliteitsstandaard. Los van zijn rol als keukengeweten van een hele natie maakt Jamie in School Dinners ook weer leuke televisie. Hij kookt een slijmerig potje van gemalen kalkoen, vet en poederige additieven om de kinderen te tonen wat er in hun – ondertussen uit de refter verbannen – geliefde kalkoensticks zit, laat zich verkleed als maïskolf door hen achternazitten en daagt de minister van Onderwijs uit om zelf een van de onidentificeerbare vleessticks naar binnen te werken. En hij blijft ook steeds zijn immer enthousiaste en onweerstaanbaar charmante zelf.
The Passion of Darkly Noon ** Philip Ridley, GB-D-B 1995. De Brit Philip Ridley had al naam gemaakt als schilder, romanschrijver en toneelauteur voor hij als scenarist van de donkere gangsterfilm The Krays en als regisseur van het bevreemdende The Reflecting Skin debuteerde. Dit gotische horrorsprookje over religieuze repressie draait net als veel van zijn jeugdboeken rond het thema van kinderlijke angsten. Brendan Fraser – voor The Mummy-roem – is de getraumatiseerde 17-jarige Darkly Noon, de enige overlevende van een fundamentalistische religieuze commune. Houthakker Viggo Mortensen en zijn sexy vrouw Ashley Judd vangen hem op. Tot lust en jaloezie het fragiele evenwicht komen verstoren. Visueel opwindend, surreëel bevreemdend. (23.20 – Canvas) Blueberry Hill ** Robbe De Hert, B 1989. Liefde, rock-‘n-roll en opstand van de vijfde metaal in een katholieke beroepsschool te Borgerhout. Soms een raak tijdsbeeld, soms onderhoudend semi-autobiografisch fifties-adolescentenportret. Een soort If… op z’n vlot Antwerps. (0.20 – één) Splash Nieuw dagelijks magazine waarin Bekend Vlaanderen gevolgd wordt in de zomerse activiteiten (20.05 – VTM) Het Leven Zoals het Is: Zonnekinderen Herhaling van de eerste reeks van de ontroerende docusoap over de vakantie van enkele licht mentaal gehandicapte jongeren (20.05 – één).
Barbara De Coninck