James Dean by Dennis Stock

James Dean by Dennis Stock © © DENNIS STOCK / MAGNUM PHOTOS

1955, New York City

In 1955 werd Magnumfotograaf Dennis Stock voorgesteld aan een onbekende 24-jarige acteur die James Byron Dean bleek te heten. De twee werden vrienden. Kort voor East of Eden, Deans filmdebuut, zou verschijnen, nam hij Stock mee naar de plekken die hem gevormd hadden – zijn thuis in Indiana en de straten van New York. Op Times Square hielden ze in de regen halt voor een foto.

Hoofd tussen de schouders, sigaret in de mond: de foto die Dennis Stock nam, is zo iconisch dat het haast een cliché is geworden. Het zegt veel over hoe één beeld een herinnering kan bepalen. Kijk naar East of Eden of Rebel Without a Cause en je ziet een acteur met een bijzonder jeugdige, energieke en fysieke uitstraling op het scherm – geen toonbeeld van desolate romantiek. Dat hij na zijn dood tot het icoon van de existentiële homme fatale uitgroeide, lag aan de foto’s die van hem zijn genomen. En die van Dennis Stock in het bijzonder. Of hoe één foto soms sterker is dan vierentwintig beelden per seconde.

Zes maanden na de bewuste foto vroeg James Dean aan Stock of hij niet mee wilde rijden in zijn Porsche 550. Stock zei dat hij niet kon. Het werd hun laatste gesprek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content