Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Knockin’ on daddy’s door – ’s Mans ontkenningsfase heeft lang genoeg geduurd. Op zijn 38e laat Jakob Dylan eindelijk horen dat hij dan tóch niet van de melkboer is.

Seeing ThingsColumbia folk

How does it feel, vragen wij ons weleens af, om als zoon van Bob Dylan door het leven te moeten? Een pretje zal het wel niet zijn. Want laten we elkaar geen Felice noemen: als nakomeling van De Allergrootste heeft Jakob Dylan het nog net dat tikje erger getroffen dan pakweg Sean Lennon, Dweezil Zappa, Bijou Phillips of – hangt ervan af hoe u het bekijkt natuurlijk – Danny Fabry Junior.

Geen wonder dus dat de jonge Jakob, net als Sean Lennon, angstvallig probeerde te vermijden dat zijn eerste muzikale stapjes gelijk in vaders voetsporen zouden neerkomen. Met zijn naar halfzachte gitaarpop geurende Wallflowers leek hij ons dan ook parforce te willen bewijzen dat hij muzikaal absoluut geen uitstaans had met zijn verwekker. Het resultaat waren verdienstelijke, maar verre van essentiële platen als Bringing Down The Horse en Red Letter Days.

Maar the times, zo wist een wijs man wiens naam ons even ontsnapt, zijn immer a-changin’: anno 2008 lijkt Dylan junior eindelijk over zijn vadercomplex heen. Om niet te zeggen dat hij met Seeing Things, zijn eerste soloplaat, alsnog in vaders voetsporen treedt. De hoesfoto’s alleen al verwijzen openlijk naar die van Nashville Skyline, terwijl songs als War is Kind en All Day And All Night net als die van Dylan senior gretig teruggrijpen naar de roots van country, blues en folk. Door überproducer Rick Rubin erg economisch gearrangeerde, maar gelukkig nooit helemáál kaalgeplukte liedjes als Will It Grow en Something Good This Way Comes brengen dan weer de Bruce Springsteen ten tijde van Nebraska in herinnering, al heeft The Boss op zijn beurt natuurlijk óók heel wat artistieke schulden uitstaan bij nonkel Bawb.

Oké, zo fenomenaal fantastisch als de Britse en Amerikaanse pers doen uitschijnen, is Seeing Things nu ook weer niet. Maar Jakob Dylan heeft ontegensprekelijk zijn eigen sound gevonden. Ook al is het die van zijn vader. Genen liegen niet.

DownloadtipS

All Day And All Night

Something Good This Way Comes

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content