(PS2)
Ook als we het niet van tevoren hadden geweten, zouden we de hand van Naughty Dog hebben herkend in Jak And Daxter. Naughty Dog is het productiehuis uit Los Angeles dat wereldfaam verwierf met Crash Bandicoot, waarvan meer dan tien miljoen stuks zijn verkocht. Toen er sleet dreigde te komen op de Crash-formule, verkocht het productiehuis de licentie op zijn succesproduct en sindsdien stopt het al zijn energie in Jak And Daxter. Een game die op verschillende manieren herinnert aan Crash Bandicoot: de Disney-achtige decors, de opbouw van het spel, de handelingen van de hoofdpersonages. Crash was een koddige buidelrat, Daxter is een even koddige fret.
En zo vallen we haast vanzelf in het verhaal: Daxter veranderde in een knaagdier nadat hij in een pot met giftige vloeistof was gevallen en zoekt samen met zijn kompaan Jak naar een zekere Gol Acheronkan, de enige die hem terug tot mens kan omtoveren. Het begin van een leuke avonturentocht vol hindernissen en dreigend gevaar om elke hoek. Maar ook vol humor. Daar zit mogelijk de enige valse noot: Daxter heeft net een transformatie ondergaan die vergelijkbaar is met die van Jack Nicholson in Batman, maar lijkt daar niet vreselijk ongelukkig om.
Maar terzake: hoe meer hindernissen en vijanden het dynamische duo overleeft, hoe meer levenspunten het verzamelt. Die zijn nodig om te voorkomen dat Jak na één rake klap in het gezicht knock-out ligt. Om sneller te kunnen lopen en hoger te kunnen springen, moet Jak zogenaamde electricity orbs vinden. De vijand is echter nooit ver weg. De rol van Daxter bestaat er vooral in om zijn kompaan goede raad en tips te geven over wat hij wanneer moet doen.
De game bevat verwijzingen naar Crash Bandicoot, maar doet ook denken aan Zelda, Mario en Spyro The Dragon.
De toegevoegde waarde? Wie vindt dat Jak And Daxter niet wezenlijk ánders is, moet erkennen dat de game béter is dan zijn bekende voorgangers. Zelden hebben we zo’n rijke gameplay mogen beleven, zelden hebben we zo’n mooie en gedetailleerde hoge-resolutiebeelden in een game gezien. Al even uitzonderlijk: de gamelevels volgen elkaar op zonder laadtijden. Het spel wordt dus niet onderbroken omdat een nieuw level moet worden opgeladen. Een technische prestatie die in verhouding staat tot de geleverde inspanningen: in totaal werkten 35 programmeurs en designers gedurende twee jaar aan Jak And Daxter, het budget van de game komt dicht in de buurt van dat van een Hollywood-productie. En dat merk je.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier