Jacqueline Govaert is de zangeres en songschrijver van Krezip. Hun nieuwe cd ‘Days like this’ is net uit. Door Dominique Soenens

programma van 19 tot 25 oktober

1 Wat is het mooiste compliment dat je kan krijgen met je muziek?

Als iemand zegt dat onze muziek hem of haar door een moeilijke periode heeft geholpen. Ik heb zelf zulke liedjes en ik weet hoeveel die voor mij betekenen. Zonder dat ik een exhibitionist ben, schrijf ik over mijn eigen leven en blijkbaar herkennen heel veel mensen dat.

2 ‘Days like this’ klinkt behoorlijk hard. Heavy-metalambities?

Ik heb wel van meer mensen gehoord dat de nieuwe cd hard klinkt. We beseften dat ook toen we in de studio bezig waren, al hebben we het niet bewust gedaan. We wilden gewoon geen rustig album maken. Dat kunnen we later nog wel, als we wat ouder en bezadigder zijn.

3 Wat leer je zoal in een rockacademie, zoals die waar je school liep?

Een rockacademie is gewoon een hele goeie opleiding. In de academie in Tilburg zitten een heleboel Nederlandse, Belgische en zelfs Duitse muzikanten die wel verder willen komen, maar niet meteen weten hoe. Met Krezip krijgen we meer dan genoeg kansen om op te treden, maar niet iedereen heeft zoveel geluk. In de rockacademie doe je veel praktijkervaring op en je leert er veel over de zakelijke kant van muziek.

4 Welke recente cd vind je heel goed?

Ik heb de volledige cd nog niet gehoord, maar ik vind één nummer van Bush heel gaaf: The People That We Love. Het is niet meer zo recent, maar Everybody Got Their Something van Nikka Costa vind ik nog altijd enorm goed. Het is eigenlijk een moeilijke vraag, omdat ik geen nieuwe cd’s heb beluisterd sinds we in de studio met onze eigen nummers bezig zijn. Ik ga binnenkort mijn achterstand inhalen. De nieuwe van Oasis staat op mijn verlanglijstje.

5 Naar wie keek je op toen je een kind was?

Naar Dylan McKay uit Beverly Hills 90210 (gespeeld door gladjakker Luke Perry, ds). Hij kon absoluut niet zingen, maar hij zag er wel goed uit. Ik was nog te jong om echt verliefd te zijn – we hebben het over mijn lagere schooltijd -, maar hij sprak me gewoon aan. Mijn eerste echte muzikale idool was Sarah Bettens, maar op dat moment was ik al veertien. Het is een verhaal dat intussen iedereen kent: K’s Choice heeft ervoor gezorgd dat wij begonnen zijn.

6 Met wie wil je eens een halfuurtje in een lift opgesloten zitten?

Dat wisselt nog wel eens, op het moment kan ik even niet kiezen.

7 Welk televisieprogramma zou je ons willen aanraden?

Barend & Van Dorp, op RTL4, maar dat kunnen jullie niet ontvangen, natuurlijk. Het is een laatavondprogramma waarin politieke gasten, schrijvers en zo te gast zijn. Wat jullie wel kunnen zien is Lola da Musica, op de VPRO. Soms vond ik de bands een beetje vergezocht, maar dat is een kwestie van smaak. Het Uur van de Wolf is ook dikwijls goed, zoals onlangs de documentaire over Mick Jagger.

8 Heb je een lijflied?

Dat is echt een hele moeilijke vraag. Ik kan er niet meteen één vinden. Mag ik je eens opbellen als me iets te binnen schiet? (lacht)

9 Hoe ziet je droomman eruit?

O jee, de rest van de band is aan het meeluisteren. (lacht) Ik vind dat ik met mijn huidige vriend een goede, knappe man gevonden heb. Het moet sowieso iemand zijn met wie ik gezellig kan kletsen, bij wie ik me op mijn gemak voel. Dat is het belangrijkste.

10 Wat is het beste concert dat je ooit gezien hebt?

K’s Choice in Noorderligt in Tilburg. Dat was de eerste keer dat ik ze zag en het was ook mijn eerste concert ooit. Wat een sfeertje! Dat concert heeft enorm veel indruk op me gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content