Het hoofdpersonage uit 24 ligt weer onder vuur, omdat zijn gedrag de échte Amerikaanse soldaten heeft aangezet tot folteren.De veelgeplaagde geheim agent Jack Bauer heeft even rust. Het nieuwe, zevende seizoen van 24 heeft door de schrijversstaking serieuze vertraging opgelopen en komt normaal gezien pas begin volgend jaar op het Amerikaanse scherm (al is er wel sprake van een twee uur durende ‘special’ die de kloof tussen de twee seizoenen moet overbruggen). Desalniettemin ligt de man nog steeds onder vuur vanwege de op zijn zachtst gezegd hardhandige ondervragings- methodes die hij gebruikt in de serie.

Een Britse professor in de rechten, Philippe Sands, heeft een boek geschreven, Torture Team, over de folteringen in de gevangenis van Guantanamo, en hij komt daarin tot de conclusie dat de soldaten veel van hun agressieve technieken rechtstreeks bij het hoofdpersonage uit de tv-serie haalden. Vorig jaar was er al enige controverse rond 24, toen The New Yorker bekendmaakte dat enkele hooggeplaatste officieren uit het Amerikaanse leger bij bedenker Joel Surnow waren gaan klagen, omdat hun ondergeschikten zich wel bijzonder graag lieten inspireren door zijn serie. Maar nu heeft Sands die beweringen ook tastbaar gemaakt. Hij praatte bijvoorbeeld met Diane Beaver, een van de legeradvocaten in Guantanamo die belast waren met het bedenken van nieuwe ondervragingstechnieken. En die vertelde hem dat 24 en Jack Bauer ‘aan de mensen daar veel ideeën gaven’, zeker aan de jonge rekruten. Die zagen zichzelf als een soort echte Jack Bauers, mannen die aan de frontlinie van de ‘War on Terror’ stonden en daarom verder mochten gaan dan normaal is toegelaten. ‘Je kon bijna zien hoe hun penissen stijf werden terwijl ze nieuwe technieken bedachten’, aldus Beaver.

De invloed van 24 op het gedrag van Amerikaanse soldaten – zowel in Guantanamo als Abu Ghraib – heeft al veel inkt doen vloeien, en met de publicatie van Torture Team is het debat weer helemaal geopend. Nu zullen we niet ontkennen dat 24 een verderfelijke invloed kan hebben op soldaten te velde; zeker het zesde seizoen bevatte enkele scènes (wij denken nu spontaan aan een scène waarin een drilboor een centrale rol speelde) waar de makers de grens van het welvoeglijke overschreden. Maar toch krijgt Jack Bauer iets te makkelijk de zwartepiet toegespeeld. Torture Team laat immers in de eerste plaats zien hoe onder meer Bush en Rumsfeld het licht op groen zetten om ‘nieuwe’ ondervragingstechnieken te bedenken. En hun invloed is waarschijnlijk toch nog altijd net iets groter dan die van Bauer.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content