IT’S GOOD TO BE THE KHALEESI

Haar rol als drakenkoningin Daenerys Targaryen in Game of Thrones heeft Emilia Clarke faam gebracht, en de aandacht van Hollywood. Niet slecht voor iemand die nauwelijks ervaring had toen ze aan de serie begon. ‘Ik ben nog nooit zo bang geweest als tijdens de eerste dag dat ik op de set stond.’

Stond nog op de lange lijst van ‘dingen die James Franco heeft gedaan in 2013’ (tussen het acteren, regisseren, schrijven en les geven door): hij was ook even verloofd met Emilia Clarke, de 26-jarige Britse actrice die wereldberoemd is geworden met haar rol van Daenerys Targaryen in de HBO-blockbuster Game of Thrones. Of dat was althans het verhaal dat afgelopen zomer even de ronde deed op het internet, nadat de twee samen waren gezien op een kunstbeurs in New York. Het bleek niet meer dan een roddel, een die door Clarke zelf snel de kop in werd gedrukt met de droge mededeling in een interview dat ‘er wellicht wel een handvol vrouwen bestaat dat op basis van twee ontmoetingen een verloving aan wil gaan, maar ik hoor daar in ieder geval niet bij’.

Het gerucht is natuurlijk wel tekenend voor de status die Clarke ondertussen heeft, drie jaar na de start van Game of Thrones. De fantasyreeks mag dan een echte ensemble show zijn, met tientallen acteurs en personages, Clarke is er – samen met Peter ‘Tyrion Lannister’ Dinklage – de opvallendste ster van geworden. Toen Clarke in 2010 de rol kreeg, kwam ze vers van de schoolbanken – ze had net aar acteeropleiding afgerond – ondertussen heeft ze een nominatie voor een Emmy op haar palmares, stond ze in Broadway op de planken in een nieuwe versie van Breakfast at Tiffany’s en wordt ze opgevrijd door Hollywood. Letterlijk: ga even op zoek naar het bizarre filmpje van de afgelopen Golden Globes waarin Jared Leto haar tijdens een interview binnen probeert te doen. En figuurlijk: vorig jaar stond ze naast Jude Law in de zwarte komedie Dom Hemingway, en in 2015 speelt ze Sarah Connor in de nieuwe Terminator-film.

Ten bewijze van hoezeer haar ster rijzende is: begin februari stond ze in enkele dagen tijd op de cover van het Wall Street Journal Magazine en werd ze uitgeroepen tot meest begeerlijke vrouw ter wereld door de lezers van mannenwebsite Askmen.com. Het personage dat Clarke speelt, de platinablonde drakenkoningin Daenerys ‘Khaleesi’ Targaryen, is ondertussen ook een van de belangrijkste uit de wereld van Game of Thrones geworden. Voor wie de reeks nog niet gezien heeft, een korte stoomcursus: Daenerys is de dochter van Aerys II Targaryen, heerser over de Zeven Koninkrijken, tot hij afgezet en vermoord werd. Haar broer huwelijkte haar op erg jonge leeftijd uit aan Dothraki-leider Khal Drogo, in een poging de titel van zijn vader te heroveren, maar nadat broerlief op onfortuinlijke wijze aan zijn einde is gekomen, moet ze zelf de eer van haar familie hoog houden. Met haar drie draken en een leger bevrijde slaven maakte ze zich langzaam op om ten strijde te trekken tegen de Lannisters, die nu de IJzeren Troon bezet houden.

In een interview met The Independent noemde George R.R. Martin, auteur van de succesvolle boeken die aan de basis van de reeks liggen, zichzelf een feminist. Dat kan op het eerste gezicht vreemd lijken voor wie de serie gezien heeft, maar er lopen in de wereld die Martin bedacht heeft heel wat sterke vrouwen rond, en Khaleesi is daar ontegensprekelijk een van – The Wall Street Journal noemde haar niet voor niets ‘een van de hardste moederfiguren op televisie sinds Carmela Soprano’. Dat het personage tot nu toe in de slotscène van elk seizoen een centrale rol heeft gekregen, lijkt dan ook geen toeval, al hecht Clarke – in het echt, zonder haar lange blonde pruik, nauwelijks te herkennen als Daenerys – daar zelf weinig belang aan, zegt ze.

EMILIA CLARKE: Het is ook niet mijn verdienste, maar die van George, die voor Daenerys een hoop spectaculaire scènes heeft geschreven die perfect zijn als cliffhanger. En ik denk dat het ook komt doordat er iedere keer een paar draken te zien zijn naast mij: als je ziet hoeveel werk de specialeffectsafdeling moet doen om de draken er zo realistisch en afschrikwekkend mogelijk uit te laten zien, vind ik dat ze zo’n moment in de spotlights wel verdienen.

Je hebt een Emmy-nominatie gekregen voor beste bijrol in een dramaserie, maar eigenlijk speel je de hoofdrol in je eigen serie binnen Game of Thrones. Daenerys heeft immers zo goed als geen contact met de andere grote personages, en jij dus ook niet met de acteurs. Is dat soms raar?

CLARKE: Ja, het is alsof ik met velen onder hen een soort langeafstandsrelatie heb. Game of Thrones wordt op allemaal verschillende locaties gefilmd (de meeste scènes met Daenerys tot nu toe zijn in Marokko opgenomen, nvdr.) en er is weinig contact tussen de ploegen onderling. Eigenlijk kom ik de meeste collega’s tegen bij de première van een nieuw seizoen of bij een awardshow, zoals de Emmy’s. ‘Hallo, hoe gaat het? Wij zitten samen in een serie.’ (lacht)

De belangrijkste verhaallijn rond Daenerys is hoe ze van een jong, naïef meisje verandert in een sterke, zelfverzekerde leidster die een soldatenleger aanvoert en drie draken onder controle houdt. Hoe herkenbaar was dat voor jou, die als onervaren actrice in Game of Thrones werd geworpen?

CLARKE: Ja, we zijn allebei begonnen als naïeve, jonge meisjes die alles nog moesten leren. Tijdens dat eerste seizoen was ik echt doodsbang: ik was net afgestudeerd, ik had behalve een paar kleine theaterrolletjes nauwelijks ervaring, en plotseling deed ik mee in een reeks van HBO. En dan een waarvan je wist dat elk personage en elke acteur van heel dichtbij gevolgd zou worden door de fans van de boeken, die allemaal al in hun hoofd hadden hoe de perfecte Daenerys eruit moest zien. Ik ben nooit banger geweest dan toen ik de eerste dag aankwam op de set. Maar ik heb wel steun gevonden in de evolutie die Dany (Clarke verwijst consequent naar haar personage als ‘Dany’, nvdr.) doormaakt. Ik wil hier niet te hard klinken als een Acteur, maar ik neem haar eigenlijk altijd met mij mee.

Hoe was het toen er zoveel kritiek te horen viel op alle seksscènes waarin jij te zien was, en de manier waarop Daenerys, zeker in het eerste seizoen, behandeld werd?

CLARKE: Op het moment zelf was dat erg vervelend, maar ik denk dat iedereen ondertussen wel kan zien dat die scènes echt nodig waren. Haar ervaringen hebben haar gemaakt tot de leidster die ze nu is, en als je daar als kijker geen getuige van zou zijn, zou je veel minder goed snappen hoe ze in elkaar zit. Als je zo’n scène in het derde seizoen ziet waarin ze voor 10.000 slaafsoldaten staat, dan weet je meteen hoe verwant zij zich door haar verleden met hen voelt. Zonder die opbouw in het eerste seizoen zou dat veel minder overgekomen zijn.

Ondertussen ben je een van de populairste leden uit de cast. Krijg je soms vreemde reacties van obsessieve fantasyfans? Aanzoeken?

CLARKE:(lacht) Neen, dat is nog niet gebeurd. En voor zover ik weet heb ik ook nog geen stalkers. Het enige vreemde dat ik heb meegemaakt, was toen ik uitging en er een dronken jongeman naar me toe kwam. Het was zijn verjaardag, zei hij, en hij vroeg: ‘Alsjeblieft, Khaleesi, wil je Happy Birthday voor mij zingen.’ Hij was niet opdringerig of zo, dus heb ik even voor hem gezongen, en toen ik klaar was, begon hij mij een lange uitleg te geven over hoe verkeerd ik mijn personage speelde. Ik was niet wreed genoeg, vond hij, en ik zag er te lief uit… Het was een bizarre ervaring. Maar ik heb er wel iets uit geleerd: tijdens het eerste seizoen zat ik heel hard met de fans van de boeken in mijn hoofd, en wilde ik hen niet teleurstellen. Nu besef ik dat je nooit helemaal kunt winnen van het beeld dat mensen in hun hoofd hebben, dat je onmogelijk iedereen tevreden kunt stellen. Ik heb dat idee dus losgelaten. Sinds dat eerste seizoen heb ik ook niets meer gelezen dat op internetfora of commentaarsecties over mij gezegd wordt.

Dat je weinig aangesproken wordt, komt misschien ook doordat je zonder de lange blonde haren niet meteen te herkennen bent als Daenerys.

CLARKE: Ja, als ik op het einde van een opnamedag mijn pruik afzet, vind ik dat zelf ook vaak een ontgoocheling. (lacht) Maar het is wel leuk om in een oogwenk onherkenbaar te worden. Het gebeurt vaak dat ik op een feestje in Los Angeles aan het praten ben met iemand, en dat ze dan plotseling beseffen wie ik precies ben. Meestal denken ze dat ik een of andere gekke Brit ben die op een Hollywoodevent binnen is geglipt.

Je vader werkt als geluidsman voor het theater. Was je voorbestemd om te gaan acteren?

CLARKE: Voorbestemd misschien niet, maar mijn ouders hebben mij wel altijd gesteund. Zij hebben me ook van kleins af meegenomen naar het theater – een van de verhalen die ze me vaak vertelden is hoe ze met mij als peuter naar Show Boat waren gaan kijken, en hoe ik de hele voorstelling lang muisstil bleef. Volgens mij dachten ze daarna: ‘Hmm, als ze zo rustig wordt, dan gaan we wel vaker met haar naar het theater.’ (lacht)

En heb je nog goede raad meegekregen?

CLARKE:(denkt na) Niet echt. Ik weet wel nog dat toen ik aan mijn acteerstudies ging beginnen mijn vader me apart nam en zei: ‘Als acteur is er maar één zinnetje dat je echt uit je hoofd moet kennen: “Wil je daar frietjes bij?”‘ (lacht) Zijn manier om te zeggen dat de meeste mensen die willen acteren eindigen in de horeca.

GAME OF THRONES – SEIZOEN 3

Uit op dvd en blu-ray bij Warner Home Video.

DOOR STEFAAN WERBROUCK

Emilia Clarke ‘EEN DRONKEN JONGEMAN HEEFT ME AL GEVRAAGD: ‘ALSJEBLIEFT, KHALEESI, WIL JE HAPPY BIRTHDAY VOOR MIJ ZINGEN.’ MAAR ZOVER IK WEET HEB IK NOG GEEN STALKERS.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content