ISRAËL, DE ANDERE VERSIE

Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

De Joden waren nog niet uit de miserie nadat de VN hen grond hadden gegeven in Palestina, zo doceert Marvano in het laatste deel van De Joodse brigade.

Fictie is een serieuze zaak voor Mark Van Oppen, de echte naam van Marvano. Zijn laatste trilogieën brengen de periode in en rond de Tweede Wereldoorlog tot leven: de luchtbrug naar de ingesloten Duitse hoofdstad in Berlijn of de racende Zilverpijlen in Grand Prix. Vanaf een stevige historische basis tekent hij zijn oprechte verontwaardiging over wat er vandaag misloopt in de wereld van zich af.

In de driedelige serie De Joodse brigade observeert Marvano de Joodse soldaten die aan het einde van WO II onder Brits gezag meevochten met de geallieerden. In de vorige twee delen waren dat fictieve personages die in het chaotische Europa hun weg zochten, maar het afsluitende deel Hatikvah speelt zich af in 1948, wanneer in Israël de onafhankelijkheid wordt uitgeroepen. De titel geeft al aan dat Marvano zijn publiek liever overschat dan onderschat: het is een verwijzing zonder verdere uitleg naar het Israëlische volkslied, dat een beloofd land voor de Joden vooropstelt.

Na de Holocaust klinkt die Joodse wens meer dan ooit gerechtvaardigd, maar het ontstaan van Israël was veel minder vanzelfsprekend dan we vandaag aannemen. Ondanks een resolutie van de Verenigde Naties wachtten de omringende Arabische landen zelfs niet op de terugtocht van de Britten, toen baas in het gebied, om Israël aan te vallen. Sommige Arabische leiders verklaarden expliciet de Joden in het toenmalige Palestina te willen uitroeien. Het Joodse leger bestond toen uit slechts enkele bijzonder slecht bewapende milities. Hatikvah verslaat die ongelijke strijd vanuit het standpunt van de Israëlische underdog.

Bij Marvano bevoordelen de Britten de Arabieren uit antisemitisme en zijn er in de Arabische legers SS’ers werkzaam als instructeurs. Na hun vlucht uit het nazi-inferno kwamen de Joden in hun beloofde land dus algauw vergelijkbare demonen tegen. Marvano’s verhaal over Joodse soldaten móést wel eindigen met de onafhankelijke staat Israël, maar tegelijk is zijn geëngageerde geschiedenisles een gedurfde bijstelling van de eendimensionale manier waarop veel Europeanen Israël bekijken: als een buitenproportioneel militaristisch en agressief regime.

Marvano bevestigt zijn status van intelligente maker van klassieke strip-reeksen, maar soms voelt de fictie als een keurslijf aan.

HATIKVAH (DE JOODSE BRIGADE 3) ***

Marvano

Dargaud, 48 blz., ? 15,95.

GERT MEESTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content