IS THERE A HORIZON IN THE DEEP WATER?

Fukushima of de olieramp in de Golf van Mexico al vergeten? Het Parijse HeHe doet alles fijntjes over met minireactors en kleine boorplatformen in een onder water gezette galerie.

HEHE, 2011

GEZIEN OP HEHE, ANTHROPOSPHERE,

AEROPLASTICS CONTEMPORARY, BRUSSEL, TOT 15/3

Op 20 april 2010 deed zich een zware explosie voor op het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Tijdens het blussen zonk het platform en brak een boorstang. Bijna drie maanden lang stroomden miljoenen liters aardolie de zee in. President Obama riep de olievervuiling voor de zuidkust van de Verenigde Staten uit tot nationale ramp. Niet veel later besloot het duo HeHe (Helen Evans en Heiko Hansen) het gebeuren nog eens over te doen. In het Engelse Cambridge organiseerde het stel een performance rond een zwembad. Een miniboorplatform werd op het water geïnstalleerd en tot ontploffing gebracht. Boem, applaus.

Op de tentoonstelling Anthroposphere toont het in Parijs gevestigde duo hetzelfde in de vorm van een installatie. Een zaal in de galerie werd verduisterd en helemaal onder water gezet. In het midden van de zwarte ‘zee’ prijkt een klein boorplatform, nu eens met en dan weer zonder steekvlam. Een explosie wordt niet nog eens nagebootst, maar er zijn wel filmbeelden van de ontploffing voorhanden. Het kleine, fragiele Deepwater Horizon oogt volstrekt onwezenlijk. Het inktzwarte water zorgt voor de nodige dreiging, het speelgoedachtige boorplatform is dan weer overtuigend ambivalent. Het geheel is zowel koddig als verontrustend, en ingetogen als een bloemenkrans op een poel van verderf. Tijdens het werkproces kwamen Evans en Hansen tot de vaststelling dat er nauwelijks boorplatformpjes in maquettevorm te koop zijn. Dus maakten ze er zelf eentje, netjes verpakt in een doos met een rookbom. Ook knutselden ze een terreinwagenraket in elkaar, en maakten ze een film waarin een mini-Porsche Cayenne als een gek door het verkeer scheurt, wild paarse en gifgroene rookwolken uitbrakend. In een gevuld aquarium brachten ze een vervaarlijk dampende kernreactor tot leven. Een Fukushima op woonkamerformaat, sfeervol uitgerust met knipperende alarmlichtjes en spannende bliksemschichten.

Anthroposphere, de allereerste solotentoonstelling van HeHe, puilt uit van de slimme, aan vervuiling gelieerde kunst. Verbazingwekkend is het werk zonder meer, al was het maar om het vernuft waarmee alles tot leven komt, oplicht of door de kamer zweeft. Een ernstig onderwerp met humor serveren is niet iedereen gegeven. Hehe – what’s in a name – is er uiterst bedreven is. Hun werk is speels en chronisch ontwapenend. Subtiel ook, maar wel zo dat je daarna stilletjes een zuurstoftank bestelt.

ELS FIERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content