IS THE MAGNETIC POLE ABOUT TO FLIP?

Donderdag 24/3, 21.30 – Canvas

Al gehoord van poolinversie? Waarschijnlijk niet, want ze is al enkele honderdduizenden jaren over tijd. Echt hopen op dit fenomeen hoef je ook niet te doen, want volgens onheilsprofeten is het einde van de wereld gekomen als het magnetische veld van de Noord- naar de Zuidpool verschuift. Met Is the magnetic pole about to flip? tracht Canvas de feiten van de mythe te onderscheiden, zoals ook Stijn Meuris doet.

‘Je hoeft er niet aan te twijfelen’, klinkt het bij de zanger/amateurastronoom, die sinds zijn De Wereld is om Zeep-rubriek in De Laatste Show ook wel een beetje als onheilsprofeet bekendstaat. ‘De poolinversie is niet iets zoals de theorieën over de Mayakalender. Er zijn wetenschappelijke bewijzen, bijvoorbeeld ijzerdeeltjes in de aardlagen, waaruit blijkt dat de magnetische pool zich al op de Zuidpool heeft bevonden. Volgens berekeningen vindt een poolinversie om de 250.000 jaar plaats, maar de laatste dateert al van 780.000 jaar geleden.’

Stel, het magnetische veld verandert alsnog van pool. Krijgen we dan de hemel op ons hoofd?

Stijn Meuris: Dat fenomeen kan verstrekkende gevolgen hebben, ja. Dan zijn we letterlijk het noorden kwijt. Heel veel moderne elektronica, zoals de op geostationaire satellieten gebaseerde communicatietechnologie, wordt dan onbruikbaar. Ook de natuur zal het geweten hebben. Trekvogels zullen de kluts kwijt zijn, net als vissen. Al vermoed ik dat de hele planeet zich wel naar de nieuwe situatie zal schikken, dat is toch bij eerdere veranderingen van de magnetische pool gebeurd. Voor ons mensen is het wel knap vervelend dat wij het eerste slachtoffer zullen zijn. Zo zien we hoe kwetsbaar we zijn.

Jij lijkt bij die gedachte niet met knikkende knieën onder tafel te gaan schuilen?

Meuris: Ach, at the end of the day komt Bruce Willis ons toch redden? (Lacht) Neen, op een perverse manier zie ik er wel de schoonheid van in. Fenomenen als poolinversie spreken enorm tot mijn verbeelding. Ik houd dus van docu’s als Is the magnetic pole about to flip?. Kijk, ik geloof in de religie van de wetenschap: de natuur doet wat ze wil. Daar word je als mens niet vrolijker van, maar ik vind het wel van een onwezenlijke filosofische schoonheid: van de ene dag op de andere kan het hier gedaan zijn.

Zullen we dan maar meteen ophouden met het beperken van onze CO2-uitstoot? Als we toch de hemel op ons dak kunnen krijgen…

Meuris: Oh, maar daar kan ik mij aan ergeren: de kwadratuur van de kortzichtigheid. Als het hier eens drie dagen na elkaar vriest, heb je meteen mensen die zeggen: ‘Zie je wel, de opwarming van de aarde, my ass.’ Alsof het grotere plaatje dan niet meer klopt. Met evenveel verbazing heb ik de berichten over de zonne-erupties onlangs gevolgd: ‘Pas op mensen, de ontvangst van jullie gsm zal wellicht even minder zijn, maar we kunnen in ruil wel bij ons eens het poollicht zien.’ Beseffen mensen niet, vraag ik mij dan af, dat zo’n eruptie maar één gradatie erger moet zijn opdat het hier gedaan is?

Apocalyptische scenario’s zijn anders wel in tegenwoordig. Zelfs jij wordt in ‘De Laatste Show’ met ‘De Wereld is om Zeep’ als onheilsprofeet gesolliciteerd.

Meuris: Dat sadomasochistische trekje van de mens lijkt wel cyclisch van aard. Al beschouw ik De Wereld is om Zeep veeleer als een delicate mengeling van opgelegde boosheid en de neiging om toch het positieve van de zaken in te zien. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Ik kan mij niet neerleggen bij berichten van tien regeltjes in de krant, daar verzin ik graag een heel verhaal bij.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content