Intergalactic planeetspul

Het veelvuldig bekroonde en bejubelde Gents-Antwerpse Stuff heeft zijn tweede langspeler klaar, en hun symbiose van funk, jazz, electronica en instrumentale hiphop is er zowaar op vooruitgegaan. Bevestiging? Bevestiging.

Het was schrikken voor de mannen van Stuff toen ze twee jaar geleden uit hun jamsessiekelder in het Gentse Patershol kropen met een plaat onder de arm. Schrikken van de stormloop op hun titelloze debuut en de daaropvolgende liveshows. Gejubel alom, zeg gerust ‘hype’, en dat voor een instrumentaal kwintet dat abstracte grooves distilleert uit ongelijke delen jazz, funk en electronica. Muziekminnend Vlaanderen peuterde de prut uit de oren en ging vlot voor de bijl voor het combo rond drummer Lander Gyselinck, en ook buiten de landsgrenzen was bijval hun deel. Onder meer Gilles Peterson, Brits dj-icoon met steevast een vinger aan de pols, uitte zich als fan.

De groepsnaam haalde Gyselinck bij Miles Davis, het is een track op Miles in the Sky, het eerste ‘elektrische’ album van de trompettist, uit 1968. ‘Fusion’ werd die evolutie destijds gelabeld, voor Stuff is het een natuurlijke gang van zaken. Jazz in de vingers, maar met het hoofd evengoed bij labels als Warp, Ninja Tune en Brainfeeder, de stal van Flying Lotus. Het zit hun in het lijf, hiphop rijmen met bebop, traditie met innovatie, futurisme met exotisme, Frank Zappa met Chick Corea. Een speelveld van weelderige, wild groeiende fauna en flora, met alle bijbehorende mutaties, dat zich verder uitstrekt op Old Dreams New Planets.

Strata is gemotoriseerde funk om nachtelijke autobanen mee te bedwingen, Colibri laaft zich aan dezelfde kelk waar experimenterende jazztronauten als Herbie Hancock en Eddie Harris van dronken, Delta en Galapagos liggen bezaaid met het soort stoorzenders die Burial en soortgelijken in hun broeierige soundscapes verstoppen. De tweede van Stuff klinkt een pak potiger, meer dynamisch en meer coherent dan zijn voorganger. De symbiose van de verschillende instrumenten en/of samples is behoorlijk indrukwekkend. Is het een gitaar of een synthesizer die verstrikt zit in het web van Fulina? Een blaas- of een toetseninstrument dat de lijnen in Axlotl uitzet? Moeilijk te zeggen, maar net zoals die Mexicaanse salamander beweegt Stuff zich alweer vlot en vloeiend binnen (en buiten) verschillende watertjes. De status van hype mogen ze gerust van zich afschudden, de bevestiging is een feit.

STUFF ****

Old Dreams New Planets

fusion/electronica

Sdban

DOWNLOAD

Strata

Colibri

Fulina

JONAS BOEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content