‘Films maken in Vlaanderen kan ook zonder subsidie’, zegt de jonge Belgische regisseur Pedro Chavez. Voor zijn film Reiki gaat hij op het internet op zoek naar sponsors én creatieve inbreng.

Wie de website bezoekt en tien euro ophoest, mag zich producer noemen?

Pedro Chavez:Associate producer: zo komt het op de eind- titels. Maar je mag vanzelfsprekend ook meer geven. Iemand heeft bijvoorbeeld al tweeduizend euro gestort. Die wordt dan executive producer, mag de set komen bezoeken, krijgt tickets voor de premièrevoorstelling én deelt in de winst.

Hoeveel geld heb je nodig?

Chavez: Minimum vierduizend euro. Dat is weinig, maar weet dat Robert Rodriguez El Mariachi heeft gedraaid voor zevenduizend dollar, en dat was dan nog op pellicule! Ik werk op video en heb zelf een HD-camera – hetzelfde type dat ze voor Cloverfield gebruikt hebben. Die vierduizend euro heb ik overigens al. Hoe meer geld er bijkomt, hoe meer we kunnen uitgeven aan kostuums en decors.

Ook daarvoor doe je een beroep op het internet.

Chavez: Ik schrijf wedstrijden uit voor kostuumontwerpen, decorstukken, noem maar op. Zelfs nummers voor de soundtrack zijn welkom. Maar ik ga nóg verder: het script wordt eveneens meebepaald door de bezoekers van de website. Aan de hand van polls kunnen ze bijvoorbeeld beslissen wat er gebeurt met een bepaald personage.

Hoe meer scenaristen, hoe slechter de film, wil het cliché.

Chavez: Dat is ook zo – film is geen democratie. Maar het scenario is eigenlijk af. Ik vraag de bezoekers gewoon hun mening over hoe we het best van punt A naar punt B kunnen gaan. Als daar een leuk idee uitkomt, zoveel te beter.

Wordt de film later ook via het net verdeeld?

Chavez: Nee. Ik schakel het internet in voor de preproductie, en tijdens de opnames zal ik ook voortdurend scènes en productiedocu’s op de website posten. Maar daarna is het de bedoeling er het festivalcircuit mee af te dweilen en hem nadien op dvd uit te brengen.

focusknack.be

De Nederlandse website Fabchannel heeft nu ook een deal gesloten met Universal Music voor het (gratis) streamen en (betalend) downloaden van concertenin Paradiso en de Melkweg. Feist, Amy Winehouse en DJ Shadow vervoegen daarom binnenkort The Arcade Fire, Bloc Party en Sarah Bettens. Info: fabchannelcom

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content