Talloos zijn de reacties van artiesten op de aanslagen. …

Talloos zijn de reacties van artiesten op de aanslagen. Een greep uit het aanbod.

* 22 september, Hollywood: America: A Tribute To Heroes: twee uur durende benefiet met o.m. Bruce Springsteen, Neil Young, Eddie Vedder, U2, Sheryl Crow, Billy Joel, Mariah Carey, Stevie Wonder, Paul Simon, Fred Durst, Celine Dion en talloze film- en televisievedetten. De opbrengst, twee weken na het evenement geschat op 7 miljard frank, gaat integraal naar de families van de slachtoffers.

* 29 september, Montreal: Quebec/New York: A Show For Life. Canadese benefiet, met Celine Dion in de hoofdrol. Het waren haar eerste concerten sinds ze drie jaar geleden aankondigde te stoppen om zich volledig aan haar gezin te wijden.

* Diverse artiesten passen hun geplande cover art aan. Hiphopgroep Coup wilde op de hoes van het nieuwe album twee groepsleden de beide Twin Towers laten dynamiteren. ‘De werkelijkheid heeft onze waanzinnigste ideeën overtroffen.’ The Dream Theater dacht voor hun nieuwe live-cd aan een in lichterlaaie staande New York-skyline. Nu denken ze aan iets anders.

* De nieuwe single van Bush zal niet Speed Kills maar wel The People That We Love heten. Daar kunnen mensen zich niets ergs bij voorstellen.

* Ook Sheryl Crow zal enkele nummers aanpassen op haar nieuwe album, dat volgende maand verschijnt.

* De New Yorkse sensatie The Strokes haalt New York City Cops van zijn debuutalbum. Het nummer bevat de tekst ‘ She said, New York City cops/They ain’t too smart‘. Drie dagen na de aanslagen zijn The Strokes de studio ingegaan om een vervangnummer op te nemen.

* De clip van Analyse, de nieuwe single van The Cranberries, wordt opnieuw gemaakt. In de clip zijn beelden van een vliegtuig te zien, hangend boven de skyline van een grote stad, afgewisseld met beelden van een lijk

* De clip van Ozzy Osbournes nieuwe single Gets Me Through is aangepast voor MTV. In de oorspronkelijke clip explodeert een televisietoestel en stort het plafond in. Ozzy Osbourne, ex-Black Sabbath, was vanuit zijn hotelkamer getuige van de aanslagen op de Twin Towers. ‘Het ergste wat ik ooit in mijn leven heb gezien. Recht moet geschieden, onze vijand moet worden vernietigd.’

* De nieuwe single van Dave Matthews Band wordt niet, zoals gepland, When The World Ends, maar wel Everyday.

* Madonna schenkt de opbrengst van haar concert van 13 september in Los Angeles aan de families van de slachtoffers.

* Janet Jackson, James Taylor, Travis en Maxwell doen hetzelfde met hun concertwinst.

* Arista Records brengt Whitney Houstons tien jaar oude versie van het Amerikaanse volkslied opnieuw uit. De opbrengst gaat naar de slachtoffers.

* Sting schrapt zijn 50ste verjaardagsfeest in Marokko op 27 september.

* CMJ Music Marathon, het jaarlijkse muziekevenement in New York dat op 13 september moest plaatsvinden met o.a. Coldplay en Ben Folds, wordt uitgesteld tot 10 oktober.

* Britney Spears geeft geen persconferentie op 13 september in Sydney, Australië.

* David Bowie, verblijvend in New York, spreekt zijn afschuw uit: ‘Ik kon mijn ogen niet geloven, de wereld zal niet meer dezelfde zijn. In downtown Manhattan heerst nu, 24 uur na de aanslag, een huiveringwekkende stilte. De zonsopgang was vanochtend veel vroeger te zien. Het zicht was niet meer belemmerd.’

* Moby: ‘Iedereen hier in New York probeert dit te begrijpen en te verwerken. Maar dat lukt niet. We kennen allemaal minstens één iemand die in de buildings werkte.’

* R.E.M.: ‘Het is moeilijk dit in woorden te brengen, dit is het droevigste wat we ooit hebben meegemaakt. Onze gedachten, gebeden en gevoelens gaan uit naar de slachtoffers van dit zinloze geweld.’

* Yusuf Islam, vroeger zanger Cat Stevens, heeft zich in scherpe bewoordingen uitgesproken tegen de terreuraanslagen. ‘Dit is een vreselijke aanval van terroristen op onschuldige mensen. Ik weet niet wie dit op zijn geweten heeft, maar het is absoluut een groepering die de islam totaal verkeerd beleeft en interpreteert.’ Yusuf Islam kreeg tien jaar geleden het Westen over zich heen toen hij het eens was met de fatwa van ayatollah Khomeini tegen Salman Rushdie

* Jim Peterik (Survivor) en Johnny Van Zandt (Lynyrd Skynyrd) nemen het liedje The Day America Cried op. Zowel Lynyrd Skynyrd als Survivor treden, ook op 20 oktober, op tijdens een dino-rockers-benefiet, genaamd The Volunteers Of America. Nog van de partij zijn onder meer Styx, REO Speedwagon, Bad Company, Edgar Winter, Journey en Kansas.

* Michael Jackson werkt samen met Destiny’s Child, Justin Timberlake (‘N Sync), Nick Carter (The Backstreet Boys), Mya en Britney Spears aan de single What More Can I Give. Hij rekent op een opbrengst van 2 miljard frank.

* Zelfs Elvis helpt. RCA Records brengt America The Beautiful uit, een cd-single met livetracks van Presley. Van elke verkochte single zal 2 dollar naar de slachtoffers gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content