‘Mijn films zijn arm,’ zei wijlen Raul Ruiz (1941-2011) recent nog in een interview, ‘maar net als mijn familie gaan ze lang mee.’ Enkele dvd-toppers uit het veelzijdige, grillige en productieve oeuvre van de Chileense beeldenstormer.

Tres tristes tigres (1968)

Het testament van hun voormalige leraar brengt drie jeugdvrienden opnieuw samen, al duurt het niet lang eer er ruzie losbarst en ze in de cel belanden. Ruiz debuteert met een soort Chileense Mean Streets, maar dan zonder geweld, en wordt in Locarno meteen bekroond met het Gouden Luipaard.

L’Hypothèse du tableau volé (1979)

Twee vertellers – de één on screen, de ander off screen – leveren commentaar op een reeks schilderijen, terwijl de eerste door de levende tableaus loopt en de tweede hem voortdurend bevraagt. Een intrigerende meditatie over de relatie tussen kunst en leven en verhaalkunst tout court, gebaseerd op het werk van kunstenaar, auteur en theoreticus Pierre Klossowski.

Les trois couronnes du matelots (1982)

Een Poolse student berooft zijn mentor van drie goudstukken, wat het startschot blijkt van een poëtische odyssee bevolkt door een dronken zeeman, een exotische danseres en andere paradijsvogels. Ruiz’ eerste wereldwijd verdeelde en in Cannes bekroonde fabel.

Trois vies et une seule mort (1996)

Vier verhalen over lust, liefde, tijd en misdaad kronkelen cryptisch dooreen, met Marcello Mastroianni als kameleontische gids. Een heerlijk ironische en barok in beeld geborstelde puzzelvertelling die zelfs zielsverwant David Lynch in de haren zou doen krabben.

Généalogies d’un crime (1997)

In deze moderne fabel over predestinatie versus vrije wil mag advocate Catherine Deneuve proberen een jongen vrij te pleiten die van de moord op zijn rijke tante wordt beschuldigd. Het leven als droom en machtsspel, nu eens dodelijk serieus, dan weer absurd grappig, maar altijd duivels entertainend.

Shattered Image (1998)

Ruiz’ eerste en laatste Amerikaanse film is deze geflopte, hitchockiaanse B-thriller met de beroerd acterende William Baldwin als de echtgenoot van een getraumatiseerde Française met moorddadige impulsen. Een sarcastische satire op de Hollywoodcodex of een ongewild hilarisch campfestijn? Alleen de onpeilbare Ruiz weet het.

Le Temps retrouvé d’après l’£uvre de Marcel Proust (1999)

Een stervende Marcel Proust zapt doorheen zijn jeugd, liefdes en trauma’s in deze mooie, melancholische ballade over de maaltanden des tijds. Een adaptatie van het laatste volume van Prousts magnum opus A La Recherche du Temps Perdu, met Catherine Deneuve, John Malkovich en Emmanuelle Béart.

Ce-jour là (2003)

De laatste Ruizfilm die in Vlaanderen de bioscopen haalde, is deze absurdistische komedie over een rijke erfgename en een psychopatische moordenaar. Bizar, grotesk, stijlvol en radicaal eigenzinnig, oftewel vintage-Ruiz.

Klimt (2006)

De Weense schilder Gustav Klimt blikt op zijn sterfbed terug op zijn leven en werk, met alle verzonnen en waargebeurde herinneringen van dien. Een gekunstelde biopic met John Malkovich als de Weense fin-de-sièclekunstenaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content