Ook een nostalgische ziel als Jan De Smet vindt zijn gading op het internet – ukeleles, pin-ups en zeldzame platen incluis.

Heb je het internet helemaal zelf ontdekt?

Er was geen ontkomen aan, vrees ik. Omdat ik niet over een technische knobbel beschik, heb ik me wel laten helpen bij de aanschaf van mijn eerste Mac G4. Nu die aan vervanging toe is, zal ik waarschijnlijk de veel recentere computer van mijn oudste zoon overnemen.

Kan de nostalgicus in jou zich verzoenen met die moderne technologieën?

Mailen doe ik voor het werk, maar ik ben nog steeds tevreden met de traditionele communicatiemiddelen zoals de Post. Ik ben een van die zeldzame zielen die nog brieven schrijft en de enveloppes dan nog versiert ook, tot grote vreugde van de postbode overigens.

Je bent een verwoed platenverzamelaar. Waar vind je die op het net?

Een viertal jaar geleden ben ik druk beginnen te zoeken op eBay. Het is haast niet te geloven welke zeldzame platen er voor een prikje worden aangeboden. Wereldwijd blijken er heel wat mensen te zijn met dezelfde interesse voor experimentele, kierewiete muziek, altijd fijn om gegevens uit te wisselen.

Waar vind je inspiratie voor je eigen ‘Rariteitenkabinet’?

Lpcoverlover.com is wat het is: een site met de gekste platenhoezen, gerangschikt volgens thema. Veel van mijn dada’s, waaronder ook pin-ups uit de jaren 40 en 50, komen trouwens samen op Xs4all.nl/~mcb/index.htm, een hele mooie site. Op Fetishguitars.com vind je dan weer vintage gitaren in de meest waanzinnige vormen.

Koop je wel eens een instrument op het net?

Mijn instrumentenleverancier uit Amsterdam heeft niet enkel een ongelooflijk volgestouwde winkel, maar ook een pracht van een webstek, Palmguitars.com. Via eBay Duitsland heb ik ook al wel eens een zeer mooie oude Framusgitaar durven te kopen.

En je geliefde ukeleles?

Ik heb er ooit eentje uit Amerika laten overkomen, maar vanwege de hoge verzendkosten laat ik me er niet makkelijk toe verleiden. Catfish1952.com is een geweldige ukelelesite mét heel wat interessante links.

Wat is je ultieme online muziektip?

Bob Dylan’s Theme Time Radio Hour op Xmradio.com is een van mijn absolute favorieten. Omdat het niet zo handig is om op je computer naar de radio te luisteren, laat ik die door een vriend op cd zetten. Ideaal voor lange autoritten! Heel mooi is ook Scopitones.com, waar je die oude voorlopers van de videoclips kan bekijken.

Heb je enige digitale opnameapparatuur in huis?

Enkel een simpele minidisc. Als ik echt iets wil opnemen, zoek ik wel iemand die er iets van kent. En wat bijzondere geluiden betreft: die speel ik liever live op speelgoedinstrumentjes dan dat ik ze van het net haal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content