De favorietenlijst van Annelies Beck is er een van nieuwssites en literatuurblogs. Al staat er sinds kort ook iTunes bij.

Is internet voor jou ‘business’ of ‘pleasure’?

Ik surf heel veel, maar toch vooral professioneel. Google vind ik fantastisch om snel data of personen op te zoeken – al merk ik dat eventjes surfen vaak uitloopt tot doorkliksessies van anderhalf uur – en verder zit ik natuurlijk vaak op nieuwssites.

Welke sites houden je het best op de hoogte?

Ik merk dat ik toch steeds terugval op die van kranten als De Standaard en het NRC. Voor het buitenland surf ik dan weer naar www.bbc.co.uk. Ook onze eigen vrtnieuws-stek en die van de andere zenders vind ik boeiend, net zoals sommige nieuwsblogs.

Ben je een blogfan?

Ik ben niet de grote bloglezer, maar je komt zo soms wel op interessante argumenten. Die van mijn collega’s Lieven Verstraete, Kathleen Cools en Lisbeth Imbo volg ik vrij trouw, maar ook die van kritische mensen als Frank Albers.

En literatuurblogs?

Die van Marc Reugebrink bijvoorbeeld. Maar vooral papierenman. blogspot.com is een absolute aanrader. Het is ongelooflijk hoeveel werk Dirk Leyman weet te verzetten. Als je zijn blog leest, ben je echt mee met wat er reilt en zeilt in de West-Europese literatuur.

Ben je als boekenliefhebster en -recensent helemaal mee met eBooks?

Euhm, niet echt. Ik heb wel al over de Kindle gelezen, maar ik ben nogal een tactiel mens: ik hou van boeken als voorwerp. Al is iets als een audioboek wel geweldig voor een lange rit met het openbaar vervoer.

Durf je dan ook wel eens muziek te downloaden?

Ik heb me net aan iTunes gewaagd. Heel langzaam laat ik me inwijden en ik vind het schitterend. Onlangs vertelde iemand me dat je op de BBC-archiefsite ook boeiende podcasts kan downloaden, bijvoorbeeld van radiodocu’s als The Clinton Years.

Ben je dan nu ongeduldig op je iPhone aan het wachten?

Ik ben nog maar net aan mijn eerste iPod toe! (lacht) Ik wil liever geen slaaf worden van zo’n ding, volgens mij zou ik er dan voortdurend mee bezig blijven. Als ik er geen koop, is het dus vooral om mezelf te beschermen.

Dient het internet nog recreationele doelen?

Het is misschien niet echt een hobby, maar als historica begin ik te beseffen hoe snel en makkelijk geschiedkundig onderzoek via het net kan zijn.

Hoe dan wel?

Vooral voor stamboomonderzoek of het uitpluizen van familieverhalen vind ik het handig. Het hangt natuurlijk van het onderwerp af, maar er zijn heel wat discussiegroepen rond specifieke onderwerpen waar je ideeën en info kunt uitwisselen.

Toch een functioneel surfer dus.

Ik vind het fantastisch wat ik via het internet kan vinden, maar ik ben ook als de dood voor het moment dat de computer vragen stelt waarop ik het antwoord niet weet. Ik speel nogal op safe.

Annelies Beck presenteert ‘De Ochtend’ en ‘TerZake’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content