Waar ben je op dit moment mee bezig?

Tomas De Soete: Ik heb vakantie. Tijd om op adem te komen en al die dingen te doen die ik tijdens het jaar heb uitgesteld – het ellenlange to do-lijstje, weet je wel. Mijn platen digita-liseren, een MySpacepagina maken voor Turbopascals, het dj-duo met Davy De Meyer, eindelijk leren werken met Ableton Live…. Als je de ochtend doet, merk je dat je daar tijdens het jaar niet toe komt. Zeker niet als je in het weekend ook nog af en toe deejayt. De ene avond ga ik slapen op het uur waarop ik de andere ochtend opsta. Geen betere manier om je bioritme naar de kloten te helpen.

In je laatste week heb je je zowaar verslapen, lazen wij in ‘Het Nieuwsblad’. Zwaar nachtje gehad op 20 juni?

De Soete: Ik wilde dat ik iets anders kon zeggen, maar zo spannend is het niet, vrees ik. Ik was overmoedig om half-acht in mijn bed gekropen, heb op mijn wekker alle uren zien passeren, maar ben uiteindelijk pas wakker geworden toen het al véél te licht was naar mijn zin. Het grappige is: als andere mensen zich verslapen, maken drie collega’s daar eens een jolige opmerking over. Bij mij staat het ’s anderendaags in de krant. (Lacht)

Wat waren voor jou de hoogtepunten van het voorbije seizoen ‘Tomas Staat Op’?

De Soete: Eens denken. Het gesprek met Jambers vond ik wel memorabel – je weet wel, waarin hij geheel onverwacht in een scheldtirade tegen Jan Eelen ontstak. Het Groot Verzet – en dan vooral Eddy Merckx, de liefste renner ter wereld – zal me ook bijblijven. En verder was het Extreem Strijken aan de toren van de VRT in alle betekenissen van het woord een hoogtepunt. Een grappige stunt die bovendien ook nog steek hield in de week van de sport.

Weet je, ik vind het leuk dat we niet per se veel moeten stunten om goede radio te maken. De juiste mensen te pakken krijgen op het juiste moment: zo gek veel meer hebben we uiteindelijk niet nodig. En als we al eens een stunt doen, draait het ook ergens rond. Het wordt nooit gratuit.

Over nooit gratuit gesproken: hoeveel vraag jij voor een brainstormsessie?

De Soete: (Lacht) Ik moet dringend wat meer factureren, geloof ik. Ik wist zelfs niet dat ik een brainstorm mócht factureren. Maar even ernstig: Peter Van de Veire vroeg veel geld, maar echt van mijn sokken geblazen was ik niet. ( Onlangs bleek uit gelekte facturen van Van de Veires VOF God en Zonen dat hij 36.300 euro kreeg voor zijn MNM-brainstormsessie; nvdr.) Ik denk dat er in de televisiesector nog heel andere bedragen passeren. Ach, Peter heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. Hij heeft een gevaarlijke duik genomen, en dan is het normaal dat er hier en daar een kledingstuk blijft hangen.

Tot slot: welke radiomaker zou jij naar voren schuiven voor Generatie Morgen?

De Soete: Ik zie heel veel in Sam De Bruyn. Muziek, ritme, stem, humor, bagage: hij heeft alles in huis om een nóg grotere radiomaker te worden dan hij al is. Om een of andere reden associeer ik me ook met hem: af en toe hoor ik zelfs dingen die me aan mezelf doen denken. Maar kom, ik zwijg voor ik helemáál als een bompa klink.

(G.Z.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content