Michael Caine zal de filmgeschiedenis ingaan als het summum van Brits flegma, maar de tweevoudige oscarwinnaar kan meer dan alleen maar acteren. Thee zetten, bijvoorbeeld.

© 2005 Newsweek û Vertaling en bewerking: Evelyne Coussens

Sinds Alfie (1966) was Michael Caine goed voor gemiddeld twee films per jaar, maar nog steeds wil de tweevoudige oscarwinnaar van geen wijken weten. Momenteel is hij in de bioscoop te zien als butler Alfred in Batman Begins, dit najaar speelt hij de vader van Nicole Kidman in Bewitched.

Welke vraag kan je na weken interviews niet meer hóren?

Michael Caine: De vraag hoe Batman Begins zich verhoudt tot de vorige Batman-films. Alsof ik daar iets anders op zou kunnen antwoorden dan ‘uitstekend’! ( lacht)

En meen je dat ook?

Caine: Natuurlijk. Ik spreek altijd de waarheid, dat heeft m’n moeder me geleerd.

Caine: Ik heb m’n halve leven niets anders gedaan. Mijn moeder was huishoudster bij een chique familie, en ik glipte dikwijls mee naar binnen om de protserige kamers van die mensen te zien. Ik ruimde de theekopjes af en haalde de dienbladen weg. Opdienen mocht niet, dat was de taak van de butler. Maar ik kreeg wel een mooi idee over het leven in zulke kamers. ’t Was een beetje zoals in Upstairs, Downstairs – ik zat downstairs. (lacht)

Zet je lekkere thee?

Caine: Absoluut! Ik ben sowieso geen slechte kok. Ik kan bijvoorbeeld geweldig goed kerstkalkoen maken.

Wat denk je van de romance tussen Tom Cruise en Katie Holmes?

Caine: Ik ben verrast door de combinatie: Katie is helemaal geen Hollywood-fuifnummer, eerder een stil meisje. Maar ik ben blij voor haar.

In ‘Bewitched’ speel je de vader van Nicole Kidman.

Caine: Zij is een eersteklas meid. Ik ben dol op haar, we hebben samen een geweldige tijd doorgebracht.

En ook dát meen je uiteraard oprecht.

Caine: Zeker weten. ( Droog) Als je me een vraag zou stellen over een actrice die ik niét waardeer, zou ik die handig omzeilen.

Je schopte het als zoon van een visboer en een poetsvrouw tot ‘Sir’ Michael Caine. Wist je dat Ben Kingsley zich met die titel laat aanspreken?

Caine: Dat heb ik gehoord, ja. ( lacht) Zelf gebruik ik die titel niet, zelfs niet in Engeland. ’t Is een hele eer om hem te krijgen, maar daar stopt het ook. Ik ga toch ook niet rondstrooien dat ik twee Academy Awards op de schouw heb staan? Ook al dank ik God elke dag op mijn blote knieën voor de kansen die ik gekregen heb.

Aan welke film hou je de beste herinneringen over?

Caine:The Quiet American, een film over een Britse journalist, waarvoor ik een prijs heb gekregen als beste acteur. Mijn vertolking moet dus echt wel verpletterend geweest zijn, want ik krijg nooit iets van de Britse critici.

Geen sant in eigen land?

Caine: Niet echt, nee. Om de een of andere reden ligt de lat voor mij hoger dan voor mijn collega’s.

Je speelde in talloze schitterende films, maar ook in miskleunen zoals ‘Jaws, The Revenge’. Schaam je je daarvoor?

Caine: Nee, ik voel me niet verantwoordelijk voor films waarin ik maar een bijrol heb. In Jaws was ik hoop en al tien minuten te zien. Als de film niet goed was, lag dat aan anderen.

Waarom stemde je dan toe? Geld nodig voor een zwembad?

Caine: Neen, ik heb veel bijrollen gedaan, ook in Battle of Britain en A Bridge too Far. Het ‘snelle geld’ is voor mij nooit een argument geweest. Ze vroegen me gewoon om een paar dagen te draaien en ik zei ‘ja’.

Je doorbraak in Engeland kwam er op het juiste moment: het moment dat het Engelse klassensysteem werd opengebroken.

Caine: De timing was perfect, maar in de omstandigheden heb ik geen hand gehad. Geluk verbindt nu eenmaal alles met alles. Was ik tien jaar vroeger geboren, dan waren de zaken gegarandeerd anders gelopen.

Hou je van de humor van Londen?

Caine: Het is de fijnste humor ter wereld, hoewel ik natuurlijk bevooroordeeld ben. Waar ik ook dol op ben is de humor van de joden in New York, die is erg gelijkend. Joden hebben een geweldig gevoel voor zelfrelativering. Ze zetten zichzelf te kakken voor iemand anders het doet.

‘BATMAN BEGINS’ : NU IN DE BIOSCOOP

‘BEWITCHED’ : UIT OP 05/10/2005

Door Nicki Gostin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content