‘IK HEB NOOIT OP TV NEERGEKEKEN’

ANJELICA HUSTON, samen met JACK DAVENPORT in 'SMASH'. 'Het is geen geheim dat mannen in de showbizz makkelijker de top bereiken. Maar is dat niet overal zo?'

De dochter van legendarisch regisseur John Huston, de ex van steracteur Jack Nicholson en zelf een meer dan getalenteerde actrice die al meer dan veertig jaar meedraait in de mallemolen genaamd Hollywood. Met Anjelica Huston – zestig intussen – heeft het Smash-team een heus icoon binnengehaald.

Je speelt in ‘Smash’ een recent gescheiden Broadwayproducente die haar ex regelmatig cocktails in het gezicht gooit. Ben je in het echte leven ook zo opvliegend?

ANJELICA HUSTON: Het gebeurt wel eens dat ik mijn geduld verlies. Jack heeft er in ieder geval een paar keer flink van langs gekregen. (Nicholson vertelde onlangs dat Huston hem bont en blauw heeft geslagen toen hij vertelde dat hij een andere vrouw zwanger had gemaakt; nvdr.) Maar zomaar een perfecte Manhattan verspillen? Dat zou ik nooit doen. (Lacht)

Heb je door deze rol meer begrip gekregen voor producenten?

HUSTON: Meer begrip én meer respect! Eigenlijk is hun belangrijkste taak zowel cast als crew ervan overtuigen dat alles gesmeerd loopt… terwijl de productie in werkelijkheid één grote puinhoop is. Zelf zou ik dat nooit kunnen.

Je personage is een van de drijvende krachten achter de Marilynmusical. Lopen er in de echte showbizzwereld veel zulke vrouwen rond?

HUSTON: Absoluut niet. Het is geen geheim dat in onze sector mannen makkelijker de top bereiken. Maar is dat niet overal zo? Laat dat de enige schoonheidsvlek zijn op ons voor de rest ontzettend vooruitstrevende milieu.

Volgens de producenten ben je er nog steeds niet uit of jouw personage in een van de afleveringen een liedje zal zingen.

HUSTON: Klopt. Veel heeft te maken met mijn twijfels over mijn zangtalent. Ik weet niet of ik de rest van de cast – laat staan het publiek – moet folteren met mijn kattengejank. Maar goed, ondertussen heb ik al wat zangles gekregen en blijkbaar ga ik de goede richting uit. Zeg dus nooit ‘nooit’. (Lacht)

Doet een reeks als ‘Smash’ je niet verlangen om zelf eens op Broadway te staan?

HUSTON: Ik ben niet meer van de jongsten. Mijn tijd zo nuttig mogelijk vullen is dan ook mijn hoogste goed. Film en tv hebben me altijd beter gelegen dan thea-ter, al droom ik er al lang van om eens op de planken te staan. Dankzij Smash kan ik roeping en fantasie combineren.

Wat geniet je voorkeur: tv of film?

HUSTON: Voor mij vormen ze samen één grote speeltuin. Als ik voor de camera sta, amuseer ik me keer op keer te pletter. Anders was ik al lang gestopt met acteren. In tegenstelling tot veel collega’s uit de filmwereld heb ik nooit op tv neergekeken. In de jaren tachtig heb ik al meegespeeld in Lonesome Dove(een bejubelde westernreeks die door velen beschouwd wordt als de voorloper van het betere tv-werk van zenders als HBO en AMC; nvdr.). Werkelijk iedereen die ik kende, had me dat afgeraden. Ondertussen zijn de tv-schermen bijna even groot als de bioscoopdoeken en staan de criticasters van weleer zelf te springen om in een serie te spelen.

(S.T.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content