‘IK GING VAAK ‘S NACHTS IN ANTWERPEN WANDELEN’

© Filip Van Roe
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Miranda uit Sex and the City heeft zelf ook een innige band met dichteres Emily Dickinson, die ze in A Quiet Passion incarneert. ‘Een genie spelen als je er zelf geen bent: scary.’

Bij het grote publiek zal Cynthia Nixon voor altijd Miranda Hobbes uit Sex and the City blijven. Maar één: eigenlijk is ze blond. En twee: de vijftigjarige New Yorkse heeft meer in haar mars, zoals ze bewijst in A Quiet Passion, waarin ze de getroebleerde dichteres Emily Dickinson vertolkt.

Was je vertrouwd met Dickinson en haar werk?

CYNTHIA NIXON: Als Amerikaanse kan dat niet anders. Haar gedichten behoren hier tot de canon en worden nog altijd gelezen op de middelbare school. Ik was als kind al fan, dankzij mijn moeder, die Dickinsons poëzie vaak aan me voorlas. We hadden thuis ook een plaat waarop actrice Julie Harris gedichten en brieven van haar voordroeg. Ik heb die zo vaak gedraaid dat ik ze van buiten kende. Bovendien ging ik naar de Emily Dickinson School in Manhattan, dus je kunt stellen dat ik een innige band met haar had. Er viel gewoon niet aan haar te ontsnappen. (lacht)

Hielp dat, of zorgde dat net voor extra druk?

NIXON: Een genie spelen als je er zelf geen bent, is altijd scary. Maar ik vertrouwde Terence volledig. Net als Emily heeft hij passie en visie op overschot. Dit is geen gewone biopic over Emily Dickinson. Dit is Terence Davies’ lezing van Emily Dickinson: streng, formalistisch en bij momenten opera-achtig, zoals al zijn films. Maar het lééft. Het vibreert. Het is op-en-top persoonlijk. Terence is een visuele dichter, een romantische ziel die, net als Emily, de regels durft te doorbreken en dingen maakt die tijdloos zijn. A Quiet Passion is geen historische poppenkast zoals zo veel andere kostuumfilms. Die voelen vaak fake en geforceerd aan, net omdat ze te hard hun best doen om realistisch en juist te zijn.

Het universum van Dickinson en Davies ligt mijlenver van pakweg Sex and the City.

NIXON: Dat is zo. Een paar jaar geleden deed ik auditie voor een film van Terence die er uiteindelijk nooit gekomen is, maar die casting was hem bijgebleven. Hij vond dat ik fysiek bij Dickinson paste, zowel wat expressie als manier van spreken betreft – hoewel ik vind dat ik niet op haar lijk. Hij heeft me het scenario gestuurd en gezegd dat hij het met mij in gedachten had geschreven. De maker van The House of Mirth, Distant Voices, Still Lives en andere prachtfilms die speciaal voor jou een film schrijft: als actrice kun je daar enkel van dromen.

Droom je ook van een derde Sex and the City-film?

NIXON: Ik heb lol beleefd aan de serie en de films, en mijn personage Miranda heeft me nooit belet een mooie, gevarieerde carrière uit te bouwen in theater en film, dus als ze me nodig hebben, mogen ze me gerust bellen. Ik heb nog altijd contact met Sarah Jessica Parker en de andere meiden. Soms gaan we samen lunchen of shoppen in New York. Maar discreet. Want anders denken de mensen dat ze figuranten zijn in de nieuwe Sex and the City. (lacht)

Je hebt A Quiet Passion gedraaid in België. Hoe beviel dat?

NIXON: Prima. We logeerden in Antwerpen, zeven weken lang. Je kunt er lekker eten. Er zijn leuke winkels. Ik ging er zelfs naar de yoga. En tijdens de weekends ging ik vaak ’s nachts wandelen. Echt een hele leuke stad.

DAVE MESTDACH

‘De maker van The House of Mirth die speciaal voor jou een film schrijft: daar kun je toch alleen maar van dromen.’

Cynthia Nixon

Partner Content