Iedereen een film!

Van bijzondere roadmovies over fantasierijke opgroeidrama’s tot sprookjesachtige allegorieën: de komende maanden regent het Vlaamse films in onze bioscoopzalen.

HASTA LA VISTA!

Releasedatum: 14 september 2011

Van: Geoffrey Enthoven

Met: Robrecht Vanden Thoren, Gilles, De Schryver,

Tom Audenaert

VERHAAL: Drie gehandicapte vrienden – rolstoelpatiënt Lars, de bijna blinde Jozef en de volledig verlamde Philip – maken er het beste van. Ze genieten van elkaars gezelschap en nemen deel aan allerlei activiteiten. Alleen op seksueel gebied blijft het trio op zijn honger zitten. Wilde verhalen over een Spaans bordeel waar ook zij welkom zijn, doen hoop gloren.

INSIDE INFORMATION:Vidange Perdue-regisseur Geoffrey Enthoven volgt het miserabele Meisjes op met een persoonlijker project, gebaseerd op de queeste van de Britse arthrogryposispatiënt Asta Philpot om het begrip voor de seksuele noden van gehandicapten te vergroten. Nu al goed voor een prijzenregen op het Filmfestival van Montréal en roddels over remake-interesses van ene Brad Pitt.

PORTABLE LIFE

Releasedatum: 21 september 2011

Van: Fleur Boonman

Met: Rutger Hauer,

Ella-June Henrard,

Sam Louwyck

VERHAAL: Wanneer de zeventienjarige Sea aan de rand van een mistig meer een geheimzinnig medaillon vindt, betekent dat het begin van een tumultueuze wereldreis. Onverwachte wendingen en raadselachtige tekens doen haar inzien dat er een onomkeerbaar verband bestaat tussen de mensen en de plekken die ze onderweg tegenkomt.

INSIDE INFORMATION: Artistiek manusje-van-alles Fleur Boonman sloeg voor haar eerste langspeelfilm de handen in elkaar met Rundskop-producent Bart Van Langendonck en Zwartboek-geldschieter San Fu Maltha. Bo-belofte Ella-June Henrard loopt onder andere Blade Runner-rot Rutger Hauer tegen het lijf op betoverend gefotografeerde locaties in Marokko, Zuid-Afrika, Frankrijk en ons eigenste Neerpelt.

QUICHOTE’S EILAND

Releasedatum: 28 september 2011

Van: Didier Volckaert

Met: Tiemen Van Haver, Jeroen Willems, Eline Kuppens

VERHAAL: San heeft geen vrienden, is zijn moeder verloren, en zijn vader maakt nooit tijd voor hem. Als de rebelse Isabelle zijn liefdesverklaring onbeantwoord laat, ontvlucht hij de realiteit en trekt hij zich terug in zijn fantasiewereld. Daar wacht de onvoorspelbare Quichote hem op met een plan om Isabelles hart toch te veroveren.

INSIDE INFORMATION: Na een jarenlange worsteling met het VAF is Didier Volckaert – verantwoordelijk voor documentaires als Patrasche: A Dog of Flanders-Made in Japan – er eindelijk in geslaagd om zijn fictiefilmdebuut te verwezenlijken. Ondanks het beperkte budget wist de filmmaker Linkeroever-revelatie Eline Kuppens en De zaak Alzheimer-cameraman Danny Elsen te strikken voor deze eigentijdse versie van Cervantes’ literatuurklassieker.

BLUE BIRD

Releasedatum: 19 oktober

Van: Gust Van den Berghe

Met: Bafiokadié Potey, Téné Potey e.a.

VERHAAL: Op een dag verlaten de Afrikaanse kinderen Bafiokadié en Téné hun dorp. Hun doel: het terugvinden van de blauwe vogel die ze eerder verloren. Tijdens hun zoektocht ontmoeten ze een bonte verzameling mensen en wezens. Van hun overleden grootouders over de geest van het bos tot het opperhoofd van het plezier: allemaal vertellen ze een verhaal over het leven en de dood.

INSIDE INFORMATION: Graag geziene Cannesgast Gust Van den Berghe waagt zich na zijn Felix Timmermansbewerking En waar de sterre bleef stille staan andermaal aan een eigenzinnige adaptatie van een toneelstuk van eigen bodem. Dorre Afrikaanse locaties, extreme breedbeeldfotografie en een blauwe kleurfilter vormen de hoofdingrediënten van deze remix van Maurice Maeterlincks L’Oiseau Bleu.

CODE 37

Releasedatum: 26 oktober 2011

Van: Jakob Verbruggen

Met: Veerle Baetens, Michaël Pas, Marc Lauwrys

VERHAAL: Een bekende schrijver wordt aangerand in een sekscinema, waar hij een afspraakje had met een jonge studente die bijklust als prostituee. Alle sporen leiden naar privéclub Sin City, een vrijhaven voor iedereen die het daglicht schuwt. Het Gentse Zedenteam, onder leiding van Hannah Maes, gaat undercover en doet enkele opzienbarende ontdekkingen.

INSIDE INFORMATION: Een van Vlaanderens betere tv-series gaat voor een heuse spin-off op het witte doek. Of het resultaat échte cinema zal opleveren, valt nog af te wachten. Producent Dirk Impens heeft echter met titels als Daens, De helaasheid der dingen en Turquaze al de nodige filmervaring opgedaan, en ook hoofdactrice Veerle Baetens is op het grote scherm niet aan haar proefstuk toe.

HET VARKEN VAN MADONNA

Releasedatum: 9 november 2011

Van: Frank Van Passel

Met: Wine Dierickx, Kevin Janssens, Marijke Pinoy

VERHAAL: Tony is een handelsreiziger die een uniek product aan de man probeert te brengen: een mechanisch varken dat het paringsgedrag van echte soortgenoten stimuleert. Net wanneer hij zijn relatie wil redden door zijn verloofde bij te staan tijdens een familieweekend in de Ardennen, strandt hij met autopech in het mysterieuze polderdorp Madonna.

INSIDE INFORMATION: Net geen tien jaar na de release van zijn moeizame Willem Elsschotbewerking Villa des Roses waagt Frank ‘ Manneken Pis‘ Van Passel zich opnieuw aan een bioscoopproject – ondertussen produceerde hij onder meer Linkeroever en My Queen Karo en overzag hij tv-serie De smaak van De Keyser. Het scenario – dat dus absoluut niets met het Like a Virgin-popicoon te maken heeft – schreef hij samen met gebrevetteerde bitterbal Marc Didden.

LENA

Releasedatum: 23 november 2011

Van: Christophe Van Rompaey

Met: Emma Levie, Niels Gompers, Jeroen Willems

VERHAAL: Het zit de zestienjarige Lena allesbehalve mee. Haar mollige uiterlijk maakt haar vaak het mikpunt van spot, bij haar labiele moeder moet ze geen steun zoeken en jongens gebruiken haar aan de lopende band. Een wonderbaarlijke ontmoeting met een knappe kerel luidt de grote ommekeer in. Maar dan beseft Lena plots dat haar droomprins niet zuiver op de graat is.

INSIDE INFORMATION: Christophe Van Rompaey volgt zijn (inter)nationaal succesnummer Aanrijding in Moscou op met een verrassend tegendraads project. De Nederlandse debutante Emma Levie geeft zich letterlijk en figuurlijk bloot in dit claustrofobische psychologische portret van een pubermeisje dat op alle mogelijke gebieden beschimpt wordt.

THE INVADER

Releasedatum: gepland voor eind november

Van: Nicolas Provost

Met: Issaka Sawadogo, Stefania Rocca, Serge Riaboukine

VERHAAL: De Afrikaanse immigrant Amadou werkt voor een Brussels bouwbedrijf. Zijn baas is een gewetenloze misdadiger die illegalen zoals Amadou uitbuit. Wanneer een van Amadous collega’s ziek wordt en verdwijnt, slaan bij hem alle stoppen door. Hij vernielt de wagen van zijn werkgever en verdwijnt in de straten van de Belgische hoofdstad.

INSIDE INFORMATION: De eerste langspeler van gerenommeerd videokunstenaar en bejubeld kortfilmer Nicolas Provost was meteen goed voor selecties voor de prestigieuze filmfestivals van Venetië, San Sebastian én Toronto. Terwijl de onlangs van Noorwegen naar Brussel verkaste Provost in vroeger werk vooral de filmgrammatica in vraag stelde, zoemt hij nu in op maatschappelijke hoofdbrekers.

MONKEY SANDWICH

Releasedatum: gepland voor eind november

Van: Wim Vandekeybus

Met: Jerry Killick, Carly Wijs, Davis Freeman

VERHAAL: Jerry, een gedreven, maar gefrustreerde regisseur, keert het theater de rug toe en stort zich op een controversieel project. Het gaat echter snel fout. Hij worstelt niet alleen met de verantwoordelijkheden die zijn nieuwbakken leiderspositie meebrengt, maar ook met allerlei surreële dromen veroorzaakt door zijn knagende geweten.

INSIDE INFORMATION: Hoewel Wim Vandekeybus vooral bekendstaat om zijn dynamische dansvoorstellingen, staat hij ook al jaren te boek als begenadigd kortfilmer. Deze voor het Filmfestival van Venetië geselecteerde langspeler is grotendeels opgebouwd uit beeldmateriaal dat als achtergrond diende voor het gelijknamige dansstuk waarmee Vandekeybus eind vorig jaar en eerder dit jaar rondtoerde.

GROENTEN UIT BALEN

Releasedatum: 14 december 2011

Van: Frank Van Mechelen

Met: Evelien Bosmans, Stany Crets, Tiny Bertels

VERHAAL: 1971. De achttienjarige Germaine woont met haar ouders en grootvader in een klein huis in de Kempische gemeente Balen. Terwijl zij luistert naar popmuziek en droomt van een beter leven, gaan haar vader en zijn collega’s van het plaatselijke fabriekje in staking. Algauw wordt duidelijk dat het leven van alle betrokkenen nooit meer hetzelfde zal zijn.

INSIDE INFORMATION: Net zoals zijn bovenvermelde voornaamgenoot laat Frank Van Mechelen na een jarenlange bioscoopstilte eindelijk nog eens van zich horen. De regisseur van De Indringer en De Hel van Tanger ging voor zijn derde langspeelfilm de mosterd halen bij het gelijknamige toneelstuk van Walter van den Broeck, die zich op zijn beurt liet inspireren door de ingrijpende Vieille Montagne-staking van 1971.

TOT ALTIJD

Releasedatum: 25 januari 2012

Van: Nic Balthazar

Met: Koen De Graeve, Geert Van Rampelberg, Lotte Pinoy

VERHAAL:De strijdlustige Mario heeft grootse plannen voor een politieke carrière. Als blijkt dat hij aan multiple sclerose lijdt, moet hij deze echter opbergen. Hoewel hij moed houdt en zijn gevoel voor humor bewaart, wordt zijn lijdensweg steeds zwaarder. Mettertijd begint hij dan ook te ijveren voor de legalisering van euthanasie in België.

INSIDE INFORMATION: Nic Balthazar gooit het met deze opvolger van het Aspergerdrama Ben X over een allesbehalve lichtere boeg. Hoofdacteur Koen De Graeve viel zo’n twintig kilo af voor zijn vertolking van Mario Verstraete, de MS-patiënt die als eerste gebruikmaakte van de Belgische euthanasiewet. Balthazar stelde trouwens alles in het werk om met Tot Altijd de eerste CO2-neutrale film te maken.

DOOR STEVEN TUFFIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content